En menys de 24 hores més de 48 milions de francesos estan convocats a les urnes aquest diumenge per a la primera volta d'unes legislatives que són crucials perquè el president Emmanuel Macron pugui complir el seu programa, ja que les enquestes no li garanteixen que aconsegueixi renovar la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. Les coses, però, no pinten fàcils Macron. S'augura una abstenció rècord i els rivals de l'actual president francès li suposen un gran repte

S'anticipa una abstenció d'entre el 51% i el 55%, que, per tant, probablement superarà el rècord obtingut en els darrers comicis del 2017, amb el 51,3 %, informa Efe. Aquests mateixos instituts demoscòpics, en els sondejos realitzats a meitat d'aquesta setmana, calculaven una situació molt igualada a la primera volta entre el bloc del cap de l'Estat, reunit sota la marca Ensemble, i la nova coalició d'esquerra NUPES que reuneix La França Insubmisa (LFI) de Jean-Luc Mélenchon, els ecologistes, els socialistes i els comunistes. 

Una victòria a la primera volta de la Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), que ha aconseguit convertir-se en la protagonista de la campanya amb la idea de convertir Mélenchon en el nou primer ministre i obligar Macron a una cohabitació, situació inèdita des del 2002, és una hipòtesi possible encara que no la més probable, segons aquestes enquestes.

És la majoria absoluta a l'abast de Macron? 

De cara a la segona volta del 19 de juny, tret d'una sorpresa més que majúscula la qüestió no és qui obtindrà una majoria de diputats a la cambra baixa, ja que es dona per descomptat que serà Macron, sinó si serà una majoria absoluta o una relativa que l'obligaria a negociar cada projecte de llei i potser renunciar a alguns dels seus programes electorals.

Atesa l'escassetat de reserves de vots de la NUPES i les particularitats del sistema electoral de les legislatives (amb circumscripcions uninominals), els instituts demoscòpics han calculat que Ensemble podria aconseguir al final entre 280 i 330 dels 577 diputats de l'Assemblea Nacional, quan la majoria absoluta són 289.

Tanmateix, encara cal esperar que els francesos es dirigeixin a les urnes. Malgrat que demà vota una gran massa del poble francès, hi ha territoris que ja han votat. En un d'aquests ha acabat la frustrada carrera electoral de Manuel Valls per ser diputat. Valls no va ser escollit com a representant de la circumscripció dels francesos residents a l'estat espanyol, Portugal, Andorra i Mònaco. L'exprimer ministre francès i exregidor barceloní no passarà a la segona volta dels comicis perquè ha quedat tercer en les votacions