Ja han passat gairebé dues setmanes des que el passat dijous 25 d'agost el Congrés va aprovar el decret d'estalvi energètic amb els vots a favor d'ERC, PNB, EH Bildu, PDeCAT i Més País que finalment van recolzar la iniciativa del govern espanyol després que acceptés tramitar-lo com a projecte de llei perquè els grups puguin introduir canvis en el text. El decret porta cua ja que els del PP no hi donen suport i Feijóo ha insistit molt al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè comparegui al Senat (el líder del PP no és diputat al Congrés i és l'única manera que té per poder fer un cara a cara amb Sánchez) i expliqui el decret. El president espanyol accepta i ara el popular no en té prou amb explicacions sobre l'estalvi i demana un debat més ampli... en fi, que vist així és normal que la nova mesura segueixi ocupant titulars. Aquest dilluns l'estalvi energètic comparteix portades amb l'arrencada del nou curs escolar; els alumnes de primària ja tornen a les aules en un curs que promet està envoltat de polèmica. El diari El País publica un baròmetre d'opinió sobre les mesures d'estalvi energètic. "Una majoria àmplia dona suport a les mesures per estalviar energia", sentencia el rotatiu. "Els votants del PP també donen suport a limitar la climatització", com a subtítol. "El PP de Feijóo suma quatre dècimes al seu avantatge sobre el PSOE" i "Brussel·les estudia un topall al gas rus per Alemanya i l'Est", entre les altres notícies destacades.  

el pais 5 de setembre
El País

El Mundo segueix amb les "pressions" del govern sobre el poder judicial i destapa una frase de la judicatura: "Si el CGPJ no nomena, que Lesmes s'oblidi d'anar al TC". El referèndum constitucional de Xile destaca a la fotografia de portada; una gran majoria ha dit 'no' a la proposta de nova constitució al país, resultat que manté el text actual, redactat el 1980 per la dictadura militar d'Augusto Pinochet i reformat parcialment durant la democràcia. Finalment, el rotatiu també assenyala que "Brussel·les frena el topall ibèric per a tota la UE, que costaria uns 200.000 milions".

el mundo 5 de setembre
El Mundo

El diari ABC obre amb "La fi de la pandèmia dispara la delinqüència en un 25 per cent" i foto de portada per al canceller Olaf Scholz i "Alemanya injecta 65.000 milions per rescatar famílies i empreses". A més a més, precisament aquest diumenge, el canceller alemany va prometre als seus ciutadans que "arribaria com abans millor" el fre al preu de l'electricitat per tal que es pugui fer front a l'augment de preus de l'energia i la inflació. Segons Scholz, el topall als preus es finançarà amb els ingressos extraordinaris d'aquelles empreses que no tenen costos de producció tant alts però es beneficien dels preus actuals elevats al mercat elèctric.

ABC
ABC

La Vanguardia obre la primera pàgina amb "Shcolz diu que Alemanya està preparada per passar l'hivern sense gas rus" i dedica la fotografia a Liz Truss, que acaricia el càrrec de premier britànica. "La natalitat caurà més a Espanya els pròxims deu anys" i "L'opció d'abandonar el Govern guanya suports a JxCat", altres notícies destacades en portada.

la vanguardia 5 de setembre
La Vanguardia

Per la seva banda, El Periódico assegura que "La UE està a punt per intervenir ja en ferm en el mercat elèctric" i constata que la Comissió es prepara per frenar els preus però no veu amb bons ulls generalitzar l'excepció ibèrica. El diari explica que la Comissió Europea es prepara per frenar els preus però que, per contra, no veu amb bons ulls generalitzar l'excepció ibèrica. En aquesta capçalera, la fotografia principal és per a una "Enlluernadora Penélope" al Festival de Venècia.

El Periódico
El Periódico

"Europa es prepara per capgirar el mercat elèctric", assenyala el rotatiu Ara, que recorda que la CE opta per posar un topall a les renovables i no al gas, i que Alemanya anuncia ajudes de 65.000 milions d'euros i gravarà les elèctriques. La fotografia de portada és per a un "Nou curs amb molts canvis". El conseller d'Educació, Josep González Cambray, va defensar mantenir l'avançament de l'inici del curs escolar els propers anys, si es constata que és una "bona mesura" per a l'alumnat. En declaracions d'aquest diumenge a Catalunya Ràdio, el conseller va subratllar que s'avaluarà la iniciativa i que, si s'entén que ha anat bé -com ell entén que serà-, es continuarà implementant. 

diari ara 5 de setembre
Ara

El diari El Punt Avui diu que "Les aules respiren", ja que comença un curs sense restriccions i que es fonamentarà en la interacció. Com a notes negatives, l'organització de l'horari de tarda és el que genera més problemes i que serà un retorn "més car per a les famílies". "El Regne Unit espera el nou primer ministre" i "El govern francès no té intenció de desencallar el Midcat", altres titulars destacats.

EL Punt Avuiç
El Punt Avui