El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà al Senat per explicar el pla d'estalvi energètic després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'instés a fer-ho per tenir un cara a cara. La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha anunciat després del Consell de Ministres que el govern espanyol registrarà aquest dimarts al matí una petició de compareixença de Sánchez a la cambra alta. "Volem que aquest sigui un debat en el qual ens dediquem a confrontar idees, projectes i models davant d'un repte com el que tenim davant en l'àmbit energètic", ha dit Rodríguez, que ha esperat que sigui "serè, constructiu i propositiu".

Feijóo va reclamar a Sánchez un debat al Senat -i no al Congrés-, ja que el líder del PP és senador per designació autonòmica i no diputat a la cambra baixa, per tant, només pot confrontar amb Sánchez al Senat. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ja va respondre que Sánchez estaria "encantat de debatre" amb Feijóo. El PP va votar en contra al Congrés del decret amb les mesures d'estalvi energètic del govern espanyol. Rodríguez ha justificat que se celebri la compareixença al Senat per la "incidència molt important en tots els territoris" de les mesures d'estalvi energètic.

 

Feijóo vol negociar amb Sánchez

El líder del PP va carregar aquest dilluns contra el president espanyol per no haver-lo trucat mai per negociar les polítiques de l'executiu. Segons va explicar Feijóo en roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció del PP, Sánchez només li ha enviat un SMS des de l'abril per abordar la renovació del CGPJ. El líder del PP va explicar que el partit ha traslladat propostes per escrit a Sánchez, però que "no es contesten". Va ser aleshores quan Feijóo va insistir a reclamar que Sánchez doni explicacions al Senat i va criticar que el govern espanyol "viu al dia" i va censurar que prioritzi els pactes amb EH Bildu.

Per al PP, la política energètica de l'executiu és una "equivocació" i va plantejar un pla d'estalvi energètic alternatiu. Entre les propostes, Feijóo va proposar abordar el consum energètic del sector públic i va apostar per l'energia nuclear. D'altra banda, Feijóo va carregar contra la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, per donar suport a les mobilitzacions dels sindicats i va dir que l'executiu "no pot prendre part". "Li correspon aportar solucions més que manifestar-se", va indicar, i va carregar contra les "divisions internes" del govern espanyol, que són un "hàndicap" per a l'estat espanyol.

El PP vol un debat més ampli

Després de l'anunci de Sánchez, el PP ha criticat que la compareixença per abordar el pla d'estalvi energètic implica un "debat parcial" que "deixa fora problemes que tenallen el present i futur dels espanyols". Fonts del principal partit de l'oposició han reclamat a Sánchez que "rectifiqui i comparegui per parlar de les incerteses econòmiques i socials que afecten aquest país, i no només d'energia". "Aquesta compareixença no respon a la invitació a un debat serè efectuat pel president del PP", Alberto Núñez Feijóo, insisteixen. Segons les mateixes fonts, que comparegui per "explicar al Senat un debat ja convalidat al Congrés evidencia la seva falta d'interès a debatre amb Feijóo de política general". "Sánchez parla del que ell vol, no del que a la ciutadania li preocupa", sostenen.