La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha pronunciat aquest dimecres al matí el discurs inaugural del Debat sobre l'Estat de la Unió. "El diàleg sempre va primer, però no és un fi en si mateix. Ha de portar a alguna cosa", ha avisat Von der Leyen. Per això, aposta pel "diàleg i una acció determinada": "El dret a una judicatura independent i al tracte igualitari davant la llei, independentment que formis part de la majoria o la minoria, això és el que hem de defensar".

Més tard, ha arribat el torn d'intervenció de l'eurodiputada Clara Ponsatí, la qual ha començat el seu discurs indicant: "No ha precisat, però assumeixo que quan parlava de diàleg es referia a Espanya".

"Sí, ara Pedro Sánchez parla de diàleg, i sí, els nou presos polítics són a casa després d'anys de presó. Ara bé, la persecució i l'espionatge polític segueixen", ha explicat l'exconsellera als assistents a la Cambra.

Ponsatí ha aprofitat per recordar que aquest dimarts "13 activistes hauran de fer front a un judici acusats de terrorisme". L'eurodiputada es refereix a la notícia que es va fer pública aquest dimarts que el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha processat per pertinença a organització terrorista els 13 presumptes membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) vinculats amb la denominada 'operació Judes', practicada el setembre del 2019, i a nou d'ells, a més, per tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista. 

 

Clara Ponsatí ha estat contundent durant la seva intervenció de només un minut: "Però els catalans no cediran a la por, no pararan de sortir als carrers, milers de persones han alçat la seva veu, volem ser independents, no hi ha cap altre moviment a Europa que mobilitzi tant i que tingui la resiliència de la causa catalana malgrat la repressió espanyola i la indiferència de les institucions europees. Vencerem".

La intervenció d'ERC

Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC integrat al grup Verds-ALE, Jordi Solé, ha demanat a la presidenta Von der Leyen que doni suport a la taula de diàleg entre el govern espanyol i el de la Generalitat. Solé ha defensat que, tot i que creu que la presidenta insistirà a dir que es tracta d'un afer intern, la UE hauria de "seguir aquesta negociació i donar-li tant suport com pugui".

 

"En un espai democràtic com el que volem que sigui la UE, els conflictes sobre l'autodeterminació necessiten una solució democràtica i negociada. Altres respostes autoritàries no tenen cabuda a la nostra Unió Europea", ha afegit el d'ERC.

La intervenció dels dos eurodiputats independentistes s'ha produït poques hores abans de l'inici de la taula de diàleg entre els dos governs, una taula que no comptarà amb la presència de cap representant de Junts.

 

Foto principal: L'eurodiputada Clara Ponsatí en una intervenció des del Parlament Europeu / Europa Press