La consellera Clara Ponsatí ha anunciat que s'ha desvinculat del Consell per la República. Ho ha fet en un comunicat aquest dimarts en el qual ha criticat l'òrgan independentista per operar "supeditat a les dinàmiques de la política i el govern autonòmics".

Ponsatí ha fet saber que ja fa temps s'ha deslligat de l'organització: "No participo en les deliberacions del Consell ni estic implicada en cap de les decisions i tasques del seu govern des del 23 de desembre de 2020", fa més de vuit mesos.

 

La consellera ha comunicat que va "renunciar a participar activament dins del govern del Consell" quan va constatar que la seva "implicació no contribuïa a deslligar-lo de les lògiques electorals ni, més endavant, de les discussions sobre la formació i la coalició del govern de la Generalitat". Aleshores, ha lamentat que "un instrument com el Consell, que podria ser útil per reprendre la via cap a la independència i fer efectiu el mandat de l'1 d'Octubre, operi supeditat a les dinàmiques de la política i el govern autonòmics".

Si l'anunci d'aquesta decisió arriba vuit mesos tard és perquè la consellera havia posposat "l'anunci d'aquesta decisió a l'espera que el Consell entrés en una nova etapa després de les eleccions a l'Assemblea de Representants". Tot i això aquestes eleccions no han arribat: "Davant els reiterats retards en aquesta convocatòria, ara prevista per finals d'octubre, crec que tinc el deure d'informar sobre aquesta situació als membres del Consell i a altres persones interessades", conclou.

El Consell endarrereix les eleccions

De fet, el Consell per la República va anunciar el passat 20 d'agost que endarrerien les eleccions finalment pels dies 29, 30 i 31 d'octubre. Un canvi motivat per "la voluntat d'atendre la demanda de les bases del Consell de donar-los més temps per preparar les candidatures". "D'aquesta manera també es pretén garantir la màxima participació en el conjunt del territori", afegeixen.

Abans, l'entitat havia anunciat el seu desplegament a les Illes Balears, per tal de deixar clar que el seu abast és dels Països Catalans. Sota el que descriu com la "inequívoca premissa" d'anar-se "forjant institucionalment al conjunt de la nació", el Consell va constituir oficialment la seva delegació a les Illes Balears amb un acte protocol·lari de signatura al Palau dels Reis de Mallorca a Perpinyà.

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí - EFE

Ponsatí, juntament amb Carles Puigdemont i Toni Comín / Efe

La decisió de Ponsatí arriba després que Escòcia hagi descartat la seva extradició a Espanya. Un tribunal d'Edimburg va decidir dijous passat tancar definitivament el cas per la petició d'extradició de la consellera, actualment eurodiputada per Junts i resident a Bèlgica.

Segons ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el tribunal va considerar que Ponsatí ja no estava la seva jurisdicció i que, per tant, hagi de finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya. El cas portava obert més de tres anys, però en novembre de 2019 el tribunal d'Edimburg ja va permetre a Ponsatí recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.

 

Imatge principal: La consellera Clara Ponsatí / Europa Press