L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya aquest dilluns malgrat la nova ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra ella per la causa de l'1-O. Segons ha confirmat ella mateixa a Twitter, està a Barcelona aquest matí i no té intenció d'entregar-se voluntàriament.

🔴 Clara Ponsatí detinguda, DIRECTE | Última hora de la detenció a Barcelona
 

"Aprofitant la fresca del matí he fet un vol fins a la Casa Vicenç. Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus", ha dit en una piulada. Al juny, Llarena va dictar una ordre de detenció nacional de Ponsatí després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial".

Mossos la detindrà

El magistrat instructor remarca que l'ordre de detenció nacional té com a finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han informat ElNacional.cat que amb l'ordre de detenció en vigor el cos policial té l'obligació de detenir Clara Ponsatí, i ho faran al més aviat possible, quan la localitzin. La política ja ha deixat clar que no s'entregarà pas.

El procediment fixa que, un cop detinguda, la policia porti l'eurodiputada davant del jutge de guàrdia de Barcelona, el qual, segurament comunicarà amb el jutge Llarena perquè indiqui si vol que la traslladin a Madrid. Ho faria el cos de la Guàrdia Civil, com marca el protocol. Una altra opció és que Ponsatí comparegués davant del magistrat del Tribunal Suprem per videoconferència des de Barcelona. El jutge Llarena mana.

Clara Ponsatí no té immunitat

Tal com recorda la mateixa agència ACN, ara mateix Ponsatí no té immunitat europarlamentària. I és que la desestimació del Tribunal General de la Unió Europea del seu recurs contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la protecció parlamentària suposa la fi la de la immunitat cautelar. Segons marca l'article 162 del reglament del TJUE i el TGUE, llevat que l'auto de cautelars que va fer el TJUE marqui una data sobre les mesures cautelars, "la mesura prescriu quan es dicta la sentència que tanca el procediment".

En el cas de Ponsatí, destaca la mateixa agència, el TJUE no especificava fins quan els donava la immunitat provisional, així que la immunitat cautelar ara decau. Per ara, la defensa de Ponsatí no ha presentat recurs al TJUE.

Clara Ponsatí i les visites per sorpresa

No és la primera vegada que Clara Ponsatí torna per sorpresa. El passat mes de març l'exconsellera d'Educació, va tornar de manera inesperada després de cinc anys d'exili. L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí va entrar aleshores a Catalunya per Perpinyà en cotxe.

 

Aleshores, ja havien tornat des de l'exili la consellera Meritxell Serret i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer, tant l'una com l'altra, presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí es va limitar a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. 

 

Imatge principal: Clara Ponsatí / Europa Press