La sala penal del Tribunal Suprem ha acordat enviar l’exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel a judici per desobediència a l’Audiència de Barcelona. L’alt tribunal ha confirmat la conclusió del sumari dictada pel magistrat Pablo Llarena en la causa del procés, i ha constatat que no és competent per jutjar Gabriel, ja que ja no és aforada. Així doncs, ha remès la causa a l’Audiència de Barcelona, l’òrgan competent per tramitar-la.

L’exdiputada de la CUP va tornar de l'exili el 19 de juliol i va comparèixer davant de Llarena, que la va deixar en llibertat. Gabriel va tornar a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa​. Segons un escrit del Tribunal Suprem, va comparèixer voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, va decidir citar-la per ser interrogada en dates properes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, va quedar en llibertat provisional i va tornar a Suïssa.

La decisió té lloc després que el setembre passat el magistrat instructor Pablo Llarena acabés el sumari respecte Gabriel després de prendre-li declaració. El procés relatiu a l'exdiputada de la CUP es va reactivar el juliol de l'any passat, quan la dirigent va comparèixer voluntàriament davant del Suprem després de tornar de Suïssa, on estava exiliada després de ser processada el 2018. A la seva declaració en seu judicial, Gabriel va negar haver comès un presumpte delicte de desobediència per la seva suposada implicació a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) de Catalunya. Quan va sortir, va dir als mitjans que esperava que la causa s'arxivés o s'enviés a un jutjat a Barcelona.

Presumpte delicte de desobediència

Segons fonts jurídiques presents a l'interrogatori, Gabriel va declarar durant poc menys de mitja hora davant del jutge Llarena, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular que exerceix Vox. La dirigent va rebutjar contestar les preguntes dels serveis jurídics de l'Estat i les de la formació liderada per Santiago Abascal. Les mateixes fonts van precisar que el Ministeri Públic va preguntar a l'exdiputada si el 2017 va rebre cap requeriment del Tribunal Constitucional en què se li advertís que no podia impulsar una iniciativa parlamentària que comportés la independència de Catalunya. Gabriel va dir que no, que no va rebre cap notificació i que, per tant, no hauria comès el delicte de desobediència que se li atribueix.