L'eurodiputada de Junts per Catalunya Clara Ponsatí ha mostrat les seves discrepàncies amb l'estratègia dels partits independentistes. Ho ha fet en una entrevista al programa Tot és mou de TV3, en la qual s'ha mostrat molt crítica amb l'acord de Govern, els indults, la taula de diàleg i el paper dels presos polítics i ha demanat reivindicar el mandat de l'1-O.

Dubtes sobre la repercussió política dels indults

Ponsatí s'ha mostrat desconfiada sobre l'efecte que poden tenir els indults sobre la política catalana. Preguntada sobre si poden suposar un primer pas per desinflamar la situació, ha assegurat que "si haguessin volgut desinflamar, hi ha moltes coses que es podrien haver fet fa molt de temps". "Celebro que tothom que estigui a la presó injustament en pugui sortir, però no sé fins a quin punt tindrà un efecte positiu en la política catalana", ha explicat al programa.

Sobre la voluntat del govern espanyol d'aconseguir l'extradició dels líders independentistes exiliats, ha remarcat la voluntat punitiva de l'executiu de Pedro Sánchez. "Els que encara no ens han castigat, que només ens han castigat amb l'exili, estan capficats a castigar-nos. Ja veurem si els tribunals europeus concedeixen les extradicions", va dit.

Sense fe en la taula de diàleg

Així mateix, ha remarcat que no té "cap fe en la taula de diàleg". "Cap dels partits polítics al Parlament reivindica el resultat de l'1-O. No entenc de què dialogaran. Quan has renunciat al dret d'autodeterminació que ja havies exèrcit tens poca credibilitat", ha assegurat. 

Així mateix, la que va ser consellera d'Ensenyament al govern de Carles Puigdemont, ha descartat la mediació europea de manera explícita en el conflicte català si la situació no "dona un pas endavant". "Si ningú reclama cap reconeixement com a estat, els moviments institucionals europeus seran sempre per darrere i si el conflicte es pot apaivagar sense resoldre el problema d'autodeterminació a ells ja els està bé", ha opinat, puntualitzant que "no esperem que els líders europeus ens ho resolguin perquè som bons i demòcrates".

Crítica amb el paper dels presos i l'acord de Govern

Arran d'unes declaracions del president Puigdemont sobre l'impacte positiu que poden tenir els indults als condemnats per l'1-O, entre els quals els 9 presos polítics, sobre els lideratges polítics catalans, Ponsatí no creu que "això hagi de ser necessàriament bo". A més, ha remarcat que "no estic contenta amb la seva intervenció política", en referència als presos polítics, i ha qualificat de desencert el fet que la "direcció política" s'hagi posat en les seves mans pels condicionants que els poden afectar.

"Quan Jordi Cuixart diu 'ho tornarem a fer' entenc que vol dir que tornarem a sortir al carrer que tornarem a fer el que faci falta per recuperar la nostra llibertat. Sobre els altres no tinc clar quins són els seus plans", ha expressat Ponsatí, malgrat remarcar que desitja el seu alliberament.

De la mateixa manera, Ponsatí ha assegurat que no la satisfà l'acord de Govern perquè "no sembla que hi hagi res concret que faci pensar que avançarem cap a la independència". També ha descartat emmirallar-se en el referèndum escocès, perquè la política d'Escòcia es mou en un marc "on els drets humans no estan sota discussió i un sistema judicial que no ha fet mai política". "A l'Estat espanyol les lliçons de democràcia d'altres estats els rellisquen bastant", ha afegit sobre una possible acceptació britànica de la nova consulta a Escòcia.

 

 

Imatge principal, Clara Ponsatí / ACN