La CUP vol que el nou referèndum d'autodeterminació que proposa per a Catalunya coincideixi amb el d'Escòcia. Així ho ha avançat el diari Ara i ho ha confirmat hores després el diputat Xavier Pellicer en una roda de premsa des del Parlament.

"Cal aprofitar la conjuntura internacional per generar les condicions que tirin endavant aquest nou embat a través d'un nou referèndum", ha explicat Pellicer, que ha reivindicat que "la realitat escocesa pot sumar i millorar les condicions" per fer aquest nou referèndum. 

 

Pellicer ha revelat que tant partits com entitats estan començant a treballar en els preparatius d'aquest referèndum. Preguntat sobre si hi ha contactes amb Escòcia o qualsevol altre actor internacional, el cupaire ha dit que s'hi està treballant però ha admès que no pot donar més detalls.

Els anticapitalistes presentaran la seva proposta en el marc de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació, previst en l'acord de Govern entre ERC i Junts i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol convocar en les properes setmanes, abans de tornar a reunir la taula de diàleg amb l'Estat.

Sobre la taula de diàleg, Pellicer l'ha rebutjat assegurant que "no aportarà cap solució". També ha afirmat que la CUP no hi participarà i ha reclamat al nou Govern que es comencin a concretar els "nous embats". Tanmateix, cal recordar que els anticapitalistes van donar dos anys de marge a aquesta opció quan van firmar l'acord d'investidura amb els republicans.  

Contra l'ampliació de l'aeroport i l'Hermitage

Per altra banda, Pellicer ha expressat el posicionament contrari de la CUP a l'Hermitage, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i la nova terminal de creuers. Per al cupaire tots aquests projectes formen part de la "vella política". "Abocar 1.700 milions d'euros a un projecte completament especulatiu no té cap tipus de sentit polític ni social. És intentar estirar el xiclet de la bombolla especuladora i tapar forats", ha dit en referència a l'ampliació de l'aeroport.

En aquest mateix sentit s'han expressat els comuns. La seva portaveu al Parlament, Susana Segovia, ha criticat que "el projecte que presenta Aena és fruit d’una concepció molt antiquada de la mobilitat enfront l'estratègia verda que guia Europa apostant pel tren". "Nosaltres no estem demanant que no es faci la inversió, sinó que es faci bé", ha dit.

Aquests posicionaments arriben després que el Govern hagi anunciat que en els propers dies convocarà "una taula de treball institucional per ordenar el debat". La voluntat de la Generalitat és que en aquest espai hi participin els dos ajuntaments implicats -el de Barcelona i el d'El Prat, tots dos reticents a l'ampliació-, el govern espanyol, Aena i les administracions locals vinculades als altres dos aeroports catalans -Reus i Girona-. 

 

Imatge principal: una manifestació independentista escocesa / Foto: Efe