L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha exigit a l'alt representant de la Diplomàcia de la UE, Josep Borrell, que Espanya deixi de vendre armes a Turquia i ha recordat que l'Estat és el principal venedor europeu del règim de Recep Tayyip Erdogan. "Això ha de ser aturat per la Comissió, senyor Borrell", li ha etzibat en el ple que s'ha celebrat a l'Eurocambra aquest dimecres.

Ponsatí ha denunciat que les armes que els membres de la UE estan venent a Turquia acaben al conflicte entre l'Azerbaidjan i Armènia. Un conflicte que Ponsatí ha qualificat d'"agressions militars contra el poble armeni" que "amenaça l'estabilitat de tot el Caucas".

En aquest context, Ponsatí ha cridat la Comissió Europea a "augmentar la pressió sobre Turquia i l'Azerbaidjan" perquè aturin l'ofensiva contra la República d'Artsakh. "El conflicte pot ser i serà resolt mitjançant una negociació constructiva entre les parts".

"Però per arribar a una solució pacífica s'ha de respectar el dret a l'autodeterminació dels ciutadans de la República d'Artsakh", ha conclòs Ponsatí en una intervenció molt incòmoda per a Borrell, ja que, per una banda, l'eurodiputada catalana ha denunciat el dubtós honor d'Espanya de ser el principal soci de Turquia i, per l'altra, ha aclarit que la solució en aquesta part del món també passa per l'autodeterminació.

A finals de setembre l'Azerbaidjan va iniciar una ofensiva a la República d'Artsakh que ha desembocat en un conflicte armat entre aquest país (amb la col·laboració de Turquia) i Armènia, en el qual ja han mort centenars de militars. Aquí podeu trobar una guia bàsica per entendre el conflicte​.

Sobre aquest conflicte, aquest dilluns fins a 48 eurodiputats (entre els quals hi havia el president a l'exili, Carles Puigdemont) ja van firmar una carta que reclamava mesures a la UE "per posar fi a la inacceptable agressió militar d'Azerbaidjan a l'Artsakh armeni".