L'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí ha denunciat davant del ple del Parlament Europeu, reunit a Brussel·les, la utilització per part de l'Estat espanyol de mitjans il·legals per perseguir els "dissidents" independentistes.

Ponsatí s'ha referit a una informació publicada el mes de juliol passat al diari Guardian en què s'assegurava que polítics catalans, entre els quals col·laboradors de l'eurodiputat Carles Puigdemont, eren "objecte d'espionatge" a través d'un software que es ven només a governs, conegut com a Pegasus.

"Davant la confirmació que l'Estat espanyol utilitza Pegasus per espiar de forma il·legal els opositors polítics no es va iniciar cap investigació ni ningú va dimitir degut a aquest escàndol. Perquè en definitiva a Espanya utilitzar a mitjans il·legals, inclòs la censura de pàgines web, és una pràctica rutinària per a perseguir els dissidents catalans", ha lamentat.

L'eurodiputada ha denunciat que tampoc la Comissió Europea no va dir res davant d'aquest escàndol. "Ells segueixen predicant sobre els drets fonamentals arreu del món, a Rússia, Bielorussia, fins i tot als EUA, però quan l'abús es produeix dins de la UE, usen de forma selectiva aquell mantra de qüestions interiors, i quan es tracta d'Espanya, que viola regles, la Comissió és vergonyosament, cega".

Ponsatí ha mostrat la confiança que la llei de serveis digital que avui es debatia a la Cambra serveixi per evitar que els govern usin de forma il·legal les dades però també per penalitzar aquells estats que usen aquestes teconologies en contra dels seus ciutadans.