La sentència del Tribunal Constitucional no va sorprendre cap dels partits que havia treballat al Parlament en la redacció de l’Estatut. Tots els ponents parlen d’una crònica anunciada, igual com coincideixen que aquella decisió va marcar d'una manera o altra un trencament. Una valoració negativa sobre la sentència que també planteja l’aleshores president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a l’entrevista publicada a ElNacional.cat.

Els ponents de CiU, Francesc Homs; PSC, Miquel Iceta; ERC, Joan Ridao; ICV, Jaume Bosch i PP, Francesc Vendrell, han valorat per a ElNacional.cat com es va viure aquella sentència i l'efecte que va tenir damunt del procés independentista que es va desencadenar.

Homs ironitza que l’únic dubte que es platejava era si la sentència seria el que descriu com a castració física (retallada d’articles) o química (sentència interpretativa). Puntualitza, a més, que el recurs que “es va carregar l’Estatut de veritat” va ser el del Defensor del Poble. “És el recurs de l’Estat i el que condiciona més el TC. És el recurs que surt de casa”, explica.

 

Per l'aleshores portaveu del PSC al Parlament, Miquel Iceta, resultava especialment preocupant el fet que "una decisió d'un tribunal va alterar el que els ciutadans havien votat en referèndum", la qual cosa va provocar "dubtes sobre les possibilitats d'arribar a un bon acord per aprofundir en l'autogovern".

 

Per Ridao, que quan es va tancar la decisió del TC era portaveu d'ERC al Congrés, la sentència va comportar la “desactivació operativa” de tot l’aparell estatutari que havia motivat la reforma (la definició com nació, un model de finançament més just, blindatge de competències...). Tot i admetre que aquest “naufragi” va ser punt d’ignició d'un descontentament i desànim que va conduir al procés, també adverteix que a “la trinxera pròpia catalana” es van cometre errors, exhibint una extrema competència entre els partits durant la tramitació o sucumbint davant l’estratègia divisiva del PSOE.

 

"Vaig pensar que s'havia trencat el pacte constitucional del 78", explica Bosch en analitzar una sentència que va deixar "sense efecte" l'Estatut. "És increïble que ningú des de l'Estat espanyol se n'adonés de la importància que tenia aquest trencament i no es fes cap proposta per intentar redreçar les coses", afegeix.