El líder de Vox, Santiago Abascal, ha sigut assenyalat per la policia espanyola com a responsable dels aldarulls a Vallecas derivats de l'acte del partit d'ultradreta. Segons fonts policials recollides pel diari ABC: "Si Abascal no hagués fet de policia, potser no hi hauria vint-i-un agents ferits". Segons aquestes fonts, un agent va demanar al líder d'extrema dreta que no creués el cordó policial, i aquest "va fer cas omís" als requeriments del policia.

L'ambient a la Plaça Roja de Vallecas estava molt crispat, però no s'havia passat de les paraules i els insults, fins que Abascal, va baixar de l'escenari, va creuar el cordó policial establert per a protegir els líders i simpatitzants de Vox i, segons agents policials, "es va dedicar a comptar els passos, a prendre mesures imaginàries a l'aire i a encarar-se amb els manifestants que tenia davant".

 

Abascal treu pit

De fet, el líder de Vox aquest matí al Programa de Al Rojo Vivo (La Sexta) ha tret pit i ha afirmat que "només hi havia 18 passes entre ell i els manifestants" i que "entre els seus seguidors i la resta de manifestants no hi havia més de quatre passes". Segons fonts del Ministeri de l'Interior d'Europa Press, "es va dissenyar un dispositiu policial acord a unes circumstàncies complexes amb el fi de garantir els drets de tots. Determinades actituds, sobretot aquelles que es van produir per no seguir les indicacions dels agents que vetllaven per la seguretat, posen en risc el treball i la integritat dels mateixos policies"

Sindicats policials consideren el desplegament insuficient

Jupol considera que el desplegament policial va ser "clarament insuficient per controlar els possibles disturbis" i que "no és la primera vegada que es deixa indefensos als policies", ha explicat el portaveu Pablo Pérez. Acusen Interior i a la Direcció General de la Policia d'un possible delicte contra els drets dels treballadors perquè "es va disposar d'un 40% menys d'agents menys dels agents necessaris i es van donar ordres de no usar pilotes de goma".

Per la Unió Federal de Policies (UFP) el dispositiu policial va ser "clarament millorable". El portaveu José María Benito creu que "es podria haver tancat la plaça" i s'haurien evitat enfrontaments. El portaveu de l'UFP carrega contra El Ministeri de l'Interior: "El Ministeri s'està gastant els diners en enviar vehicles a Marroc, mentre que el material d'antidisturbi és insuficient i obsolet".

Imatge principal: Foto d'Abascal a l'acte de Vallecas. - EFE