Ja en la vigília els Bukaneros, hooligans del Rayo Vallecano, s'havien encarregat de guarnir el barri humil de Vallecas de Madrid amb pancartes. "Vox non grato", es podia llegir en una. "Pintant aquesta pancarta ja hem treballat més que tu", es podia llegir en una altra, al costat d'un retrat de Santiago Abascal. I així és com han rebut els veïns la visita dels líders de l'extrema dreta. Vallecas és un feu d'esquerres, un barri pobre i ple de mestissatge, d'aquests que els ultres anomenen "femer multicultural". I el moviment veïnal i antifeixista els hi ha donat la benvinguda que creien que es mereixien: fer-los la vida impossible. Sort que Abascal tenia més d'un centenar d'agents de policia del seu costat, que ha fet la feina bruta.

El balanç de la tasca policial? Segons fonts dels serveis d'emergències, el SAMUR ha hagut d'atendre almenys 14 persones per "bretxes, abrasions i contusions", totes lleus. Entre ells un policia amb una luxació a una espatlla. Hi ha hagut tres trasllats hospitalaris. Per altra banda, fonts policials informen d'almenys dues detencions.

Manifestación Vallecas - Acto electoral VOX - 4M -  EFE

Manifestación Vallecas - Acto electoral VOX - 4M -  EFE

Fotos: EFE

L'extrema dreta ha decidit fer de la presentació de la campanya madrilenya un espectacle, un xou al nivell del protagonitzat ja en ciutats catalanes i basques. Per això, dues hores abans ja hi havia un gran dispositiu policial al voltant de la Plaça de la Constitució de Vallecas, coneguda popularment com a Plaça Roja i que és en gran part un parc infantil. També controls contra alguns joves al metro. Una hora abans de l'acte els antifeixistes ja han aconseguit traspassar el cordó policial. Ha estat gràcies al reporter ultra Cake Minuesa, que ha fet anar de bòlit els policies i els antifeixistes han aprofitat l'escletxa de seguretat.

Han estat poc més de cen simpatitzants de Vox arribats de fora del barri contra uns quants centenars de veïns de Vallecas, si no milers. Darrere un cordó policial, han encerclat Santiago Abascal, Rocio Manasterio, Macarena Olona, Javier Ortega Smith i tota la tropa. Si hi han accedit és gràcies a l'enorme dispositiu policial i de seguretat. Però no hi ha hagut prou decibels als altaveus per a tapar-ho sense programes d'edició. La policia ha hagut de fer la feina bruta.

Els incidents han començat quan Abascal, emmudit pels crits dels antifeixistes, ha decidit baixar de l'escenari i encarar-se als manifestants. Li han llançat una ampolla de plàstic, que el líder de Vox ha venut un intent de "lapidació a pedrades". A partir d'aquí, la policia ha anat dispersant els antifeixistes, que estaven quiets, simplement cridant, sense intentar traspassar el cordó. Cops de porra i detencions. Això no ha estat obstacle perquè Abascal hagi denunciat que hi havia "150 policies amb les mans lligades per Marlaska". Un cop desallotjada la plaça, s'ha reprès el míting. Llavors sí que se sentia bé pels altaveus.

 

Quan les càrregues policials són indiscriminades, acaba rebent tothom, també la premsa. Avui a Vallecas els ha tocat a dos periodistes. Els principals enfrontaments s'han produït entre els antifeixistes i la policia, quan han començat a dispersar. Els simpatitzants de Vox s'han dedicat a provocar des de darrere el cordó policial que els protegia.

Les dades electorals diuen com és el barri. En els col·legis propers a la Plaça Roja de Vallecas el PSOE va treure percentatges superiors al 40% a les eleccions generals del 10-N. Les esquerres van fregar proporcions del 70% en la majoria de meses electorals. I Vox es va moure al voltant del 9 o 10%.

Santiago Abascal ha decidit marcar paquet amb una performance marca de la casa. Les enquestes no són del tot favorables a les eleccions madrilenyes del 4-M, on es podria veure sobrepassat per Isabel Díaz Ayuso fins al punt de no aconseguir el 5% de vots necessaris. "Vallecas també és nostre", ha proclamat el líder ultra als càrrecs i militants de Vox vinguts de fora del barri.

detenido en Vallecas mani antiVox / Nicolas Tomás

Foto: Nicolas Tomás

Amb permís o sense?

L'acte de Vox ha estat objecte de controvèrsia fins i tot de caràcter administratiu. L'Ajuntament de Madrid va denegar el permís a la formació ultra per no haver comunicat la petició d'ús de la via pública amb temps suficient. Ho van sol·licitar fa només dos dies, sense "l'antelació mínima necessària per a la seva tramitació i resolució en termini". El reglament municipal estableix que per a esdeveniments que suposin ocupació de la via pública s'han de comunicar amb un mes d'antelació o, en cas d'urgència, almenys quinze dies.

En canvi, des del partit de Santiago Abascal recordaven que tenen l'autorització de la delegació del govern espanyol a Madrid per a realitzar la seva performance. Així que l'extrema dreta exhibia l'autorització i avisava: "Demà Vallecas es posarà dempeus per a recuperar la seva seguretat i la seva prosperitat". Ho ha pogut fer gracies a la policia.