Les afirmacions de l’extrema dreta de Vox que relacionen de forma directa la immigració amb la delinqüència han trobat un aval ferm al Cuerpo Nacional de Policía (CNP) espanyol. L’inspector en cap d’aquest cos a la comissaria més important del centre de València, Ricardo Ferris, va afirmar, en una taula rodona recentment organitzada per Vox a les Corts Valencianes, que “la pràctica totalitat dels delinqüents són estrangers”. De fet, segons el policia, el delinqüent espanyol “ja no existeix” i assegura que “tots” els immigrants que arriben amb pasteres són “delinqüents”. 

Aquesta afirmació del policia espanyol xoca amb les xifres del Instituto Nacional de Estadística (INE) que mostren, pel que fa a l’any 2021, 308.969 detinguts de nacionalitat espanyola enfront de 101.873 d’estrangers. Tot i que les xifres no l’acompanyen en el seu relat, el policia assegura no entendre per quina raó s’intenta desvincular la immigració de delinqüència perquè, segons ell, “immigració il·legal és igual a delinqüència”. Les declaracions han transcendit a través d'una informació publicada per elDiario.es.

Tot i ser inspector en cap, Ferris es presenta a la xerrada com un “policia de carrer”, credencial que exhibeix per vestir d’autoritat les seves declaracions: “Fa cinc anys que no treballem amb delinqüents nacionals, sempre faig la mateixa broma quan faig un detingut nacional: dic que en lloc de passar-lo a comissaria l’enviarem al centre d’espècies protegides El Saler (a València) perquè ja no existeix”.

El policia espanyol sosté que "la pràctica totalitat de detinguts són estrangers"

Seguint amb els seus arguments, teòricament basats en la realitat de la seva feina als carrers de València, el policia espanyol insisteix: “Jo quan escolto aquests percentatges, el 30, el 40, el 50... em sembla absurd, no té absolutament res a veure amb la realitat perquè desgraciadament avui en dia, la pràctica totalitat dels detinguts que fa la Policia i la Guardia Civil, són estrangers, gent que ve de fora, en el sentit de la paraula més ampli del que poden imaginar”.

El policia també aprofita la seva intervenció a la taula rodona per desprestigiar Frontex, l’agència europea que s’encarrega del control de les fronteres. Ferris explica que coneix policies espanyols que hi han treballat i que “és una pantomima” que “no serveix de res”. És en aquest punt que el policia deixa anar que té “notícies preocupants” i és que “tots els que venen amb pasteres són expresidiaris”.

L'avís: "Fotre el morro del gos a la merda perquè no cagui a casa"

Compartint taula amb un seguit de parlamentaris valencians de Vox, Ferris exclama que parla perquè té la necessitat d’advertir d’una situació que troba preocupant: “Jo el que vull és que la gent se n’assabenti. La meva mare deia que l'única forma que tenim perquè el gos no cagui a casa és fotre-li el morro a la merda i això és el que jo vull: posar-los-hi a vostès el morro a la situació actual i que comenci a actuar”.

L’inspector del CNP reclama també col·laboració de la ciutadania per fer front a la delinqüència i que ningú confiï en el fet que els problemes d’ordre públic els resolgui només la policia. Tot i que es refereix a la ciutat de València, Ferris adverteix que a la ciutat la delinqüència “no para de créixer” i afegeix que es podria trobar amb un problema semblant al de Barcelona. “El tema és més que preocupant”, subratlla.