El director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri, ha presentat aquest divendres la seva dimissió davant del Consell d'Administració de l'agència europea, segons una carta de renúncia remesa pel mateix Leggeri. L'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes, més coneguda com a Frontex, s'ha vist recentment embolicada en polèmiques sobre violacions de drets fonamentals amb motiu de les devolucions en calent a la Mediterrània, pràctica que consisteix a expulsar un immigrant irregular d'un país en el moment que intenta travessar la frontera, sense que se li apliqui cap protecció ni garantia de la legislació d'estrangeria. Segons el comitè de l'ONU per a la prevenció de tortures, atempten contra els drets humans. ​"Torno el meu mandat al Consell d'Administració, ja que sembla que el mandat de Frontex en el qual he estat elegit i renovat el juny de 2019 ha estat silenciosa, però efectivament modificat", ha assenyalat Leggeri en aquesta missiva.

EuropaPress 4414782 director executiu frontex fabrice leggeri
El fins ara director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri

Violacions de drets humans

Leggeri ha comunicat la seva renúncia al Consell d'Administració durant la seva reunió d'aquest matí, que encara s'està celebrant, i va agrair a la carta "la inestimable experiència en Frontex" i els "col·legues tan dedicats" amb qui ha treballat durant aquests anys. A més, ha sol·licitat utilitzar els dies de vacances anuals restants, un total de 61. Al document, Leggeri no ha aportat cap explicació més sobre el canvi que, segons el seu parer, ha patit el mandat d'actuació de Frontex i que he causat la seva dimissió. Les primeres reaccions han arribat des de la Comissió Europea, on la portaveu d'assumptes d'Interior, Anitta Hipper, ha posat en dubte la carta de Leggeri en roda de premsa, ja que creu que el mandat de Frontex "no ha estat revisat" i que aquest continua sent ajudar els estats membres a protegir les fronteres externes comunes de la UE i defensar els drets fonamentals. Ara, s'espera que l'oficina europea de lluita contra el frau (OLAF) publiqui pròximament l'informe final sobre la seva investigació de denúncies de la presumpta implicació de la Frontex en devolucions il·legals de migrants a la frontera marítima entre Turquia i Grècia.

En una pregunta parlamentària remesa al març a la Comissió Europea, el diputat dels Verds Erik Marquardt assegurava que, en el resum d'aquest informe que s'havia proporcionat als eurodiputats, l'OLAF ha revelat que la cúpula de Frontex estava al corrent de les violacions de drets humans i "va evitar reportar-les de manera deliberada".