Una rebaixa escassa. L’Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous Ricard Llorente, veí i regidor de Vilajuïga (Alt Empordà) de 25 anys, a qui la Fiscalia demanava inicialment una pena de vuit anys i mig de presó per suposadament haver llençat una pedra als Mossos d'Esquadra en una de les protestes contra un acte de Vox a Girona, el  2018. Al final de la vista, el fiscal ha rebaixat la petició de càstig a 6 anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, mentre el seu advocat, Benet Salellas, ha sol·licitat la seva absolució. A la vista, el jove ha negat que tirés cap pedra als agents dels antiavalots, mentre l’agent que el va detenir ha confirmat que no hi havia imatges d'ell llançant la pedra, però ha assegurat que el va veure quan ho feia, segons l'agència ACN.

Abans d'entrar al judici, un centenar de persones, militants independentistes de distints col·lectius, així com familiars i amics, han donat suport al jove a les portes de l'Audiència de Girona amb pancartes en contra de la repressió i demanant la seva absolució. Gran part han esperat a la finalització del judici, i han aplaudit el veí de Vilajuïga quan ha sortit de l’edifici judicial. L’organització Alerta Solidària ha reivindicat que cal “continuar als carrers cada cop que el feixisme gosi escampar el seu missatge d'odi i d'apologia de l'espanyolisme”.

El canvi de la petició de penes

Els fets van passar el 6 de desembre de 2018 a la plaça 1 d’Octubre de Girona, que abans es deia plaça de la Constitució. Agents dels Mossos van acordonar amb tanques l’accés a la plaça perquè es poguessin manifestar grups d’espanyolistes amb el lema Girona amb la Constitució. Segons la Fiscalia, grups contraris, i amb lemes antifeixistes, van començar a moure tanques i tirar pedres i pots de fum, fet -sosté- que “va pertorbar la pau pública”.  Es van produir càrregues policials contra els manifestants I, segons la fiscalia, Ricard Llorente va llançar una pedra en direcció al cap d’un intendent dels Mossos, sense tocar-lo, ja que va poder esquivar-la, segons el relat policial.

La vista s’ha escurçat força perquè la fiscalia ha renunciat a gran part dels agents de la policia catalana citat com a testimonis, i només han declarat dos. L’organització Alerta Solidària ha informat que els dos agents que han declarat han assegurat que la suposada pedra que “hauria llençat en Ricard no anava dirigida cap a ells, contradient els seus propis relats anteriors recollits en els atestats".

Després de la declaració de l'acusat i dels testimonis, a la secció 3a de l’Audiència de Girona, el representant del ministeri fiscal ha rebaixat la petició de presó, de 8 anys i mig a 6 anys de presó: 4 anys i 3 mesos per desordres públics agreujats, i 1 any i 9 mesos per atemptat contra l'autoritat. Un càstig elevat, mentre el seu advocat ha demanat l’absolució en insistir que no hi ha cap prova directa contra ell, i només hi ha la declaració dels agents.

La credibilitat dels agents, en qüestió

Benet Salellas, advocat de Ricard Llorente, ha declarat a ElNacional.cat que en la concentració hi havia uns 150 agents dels Mossos i multitud d’imatges dels fets, “i només dos agents identifiquen el Ricard” i sostenen que va fer el llançament. Salellas ha afirmat que el testimoni de l’intendent que el deté és "qüestionable", ja que el jove el va denunciar per les lesions que va patir, quan el va tirar a terra per detenir-lo. Ha afegit que en l’informe que realitza la Brigada d’Informació de totes les imatges sobre l’acció del jove, en cap d’elles se’l veu llençant cap pedra, ni cap objecte. “En el judici, s’ha vist la imatge d’un agent que pega amb la porra a Ricard, quan està a terra i detingut, fet que havien negat”, ha assegurat Salellas, com a nou element per posar en dubte la credibilitat dels dos comandaments de la Brimo que han declarat a la vista, i espera que el tribunal dicti l’absolució del jove. “El càstig és tot aquest procés i amb aquesta petició de pena tan elevada”, ha lamentat l’advocat perquè els fets van passar fa quatre anys.