D'ençà de l'esclat de la guerra a Ucraïna, les bromes telefòniques on individus anònims es fan passar per polítics ucraïnesos i accedeixen a parlar amb dirigents del més alt nivell han proliferat arreu del món. A Espanya, una de les víctimes ha estat l'alcalde de Madrid, José Luís Martínez-Almeida. Pel que es desprèn d'un vídeo que circula per les xarxes socials aquest dimecres, el batlle del PP hauria caigut de quatre potes en l'enganyifa de dos humoristes russos, que es feien passar per l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, tot capturant unes declaracions molt compromeses sobre Rússia. Sembla que la broma és la mateixa revelada pels mitjans alemanys ara fa un mes, i que el mateix Ajuntament va acabar reconeixent, encara que se sospita que els autors són el duet còmic Vovan i Lexus, que ja van aconseguir enganyar María Dolores de Cospedal quan era ministra de Defensa. Sigui com sigui, les paraules d'Almeida titllant els russos de "bastards" i mostrant-se a favor de "castigar-los a Espanya i Madrid" han desencadenat una allau de crítiques a Twitter, on l'han acusat de xenofòbia.

"Castigar els russos bastards"

Almeida es va mostrar a favor de "castigar" els ciutadans russos que viuen a Espanya per la guerra a Ucraïna durant la seva trucada amb el fals alcalde de Kíiv. Preguntat pels bromistes sobre la possibilitat d'expropiar els habitatges dels magnats russos i destinar-los a allotjament pels refugiats de la guerra, l'alcalde madrileny respon, amb un anglès francament precari, que està aplicant les sancions europees relatives a les propietats de tenidors russos, però que la seva opinió personal sobre els ciutadans de Rússia que viuen a Espanya és que "és necessari castigar els bastards russos", tant a l'Estat com a la capital, i que estan "lluitant" per aconseguir-ho.

Deportar els refugiats perquè lluitin a Ucraïna

La polèmica no acaba aquí. L'altra part del vídeo que també ha provocat ràbia a les xarxes són els comentaris d'Almeida sobre els refugiats ucraïnesos. Quan els bromistes russos li pregunten sobre la situació dels refugiats a l'Estat espanyol, enganyant-lo sobre els homes que han fugit de la guerra, l'alcalde de Madrid es mostra a favor de retornar-los al front: "És clar que sí, no crec que sigui un problema. Madrid dona suport a la deportació d'ucraïnesos perquè lluitin". I encara va més enllà: "Madrid està en condicions d'oferir, si fos necessari, transport per deportar persones a Ucraïna". En aquest cas, la seva reflexió no té gaire sentit, tenint en compte que Ucraïna va prohibir la sortida dels homes d'edat militar des de l'inici de la invasió, i que els desplaçats per la guerra són, en la gran majoria, dones, gent gran i infants.

Almeida hi cau de quatre potes

A banda de les declaracions compromeses, les xarxes han fet befa de l'alcalde de Madrid pels suggeriments dels bromistes als quals es compromet sense pensar-s'ho gaire. Destaca una performance a la cimera de l'OTAN a Madrid, on el fals Klitxkó diu que hi haurà una performance d'activistes que empastifaran "excrements" mentre estan despullats, juntament amb l'ambaixador ucraïnès i ell mateix. Almeida elogia la seva "valentia" i diu que no hi ha "cap problema" per la seva part i que el nu és "la millor metàfora del que està passant a Ucraïna". Quan els bromistes li proposen sumar-se a l'acció, Almeida contesta, amb una expressió errònia en anglès, que "no està segur del seu físic" com per sortir despullat. Al llarg de la conversa, Almeida cau en cadascuna de les trampes que li posen els bromistes, que el fan parlar sobre temes controvertits com les mascaretes, l'escriptora Almudena Grandes, l'Orgull LGBTI, el coronavirus, el cop de pilota que Almeida va lliurar a un nen... Potser el moment més ridícul és quan el fals alcalde de Kíiv li recorda el seu explícit malnom, "Carap*lla".