Aquest dimarts es compleixen tres mesos d'ençà que les tropes russes van traspassar la frontera d'Ucraïna, iniciant així una guerra que ha empès a milers d'ucraïnesos a fugir del seu país. ACNUR xifra en més de 6 milions de refugiats ucraïnesos que han abandonat la seva llar escapant de la guerra. La majoria s'han establert en els països més propers com Polònia o Romania. Tot i això, altres refugiats han empès un viatge més llarg cap a altres punts d'Europa. Segons calcula l'Estat espanyol, ja s'han acollit al voltant 120.000 ucraïnesos, 110.000 han obtingut la protecció temporal i més de 3.000 han trobat feina. El territori de l'Estat que més estatus de proteccions temporals ha atorgat és Catalunya. 

Fa una setmana la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, remarcava que Catalunya, juntament amb el País Valencià, és dels territoris on més refugiats ucraïnesos s'estan rebent. La consellera va exposar que l'existència prèvia de comunitats ucraïneses locals, ha facilitat que molts refugiats optin per aquestes destinacions. Catalunya ha atorgat 24.401 proteccions temporals, seguida del País Valencià amb 23.384. 

Tot i el gran volum de refugiats que han arribat a l'Estat espanyol i la seva distribució irregular en el mateix, el govern espanyol ha mantingut una política centralitzada en la gestió de l'acollida. Verge va denunciar aquesta gestió, assenyalant que l'Estat no ha transferit "ni un euro" per aquells refugiats ucraïnesos que no s'acullen al pla estatal, els quals són el 72% de les persones refugiades pel conflicte a Ucraïna. És a dir, només el 28% dels arribats a Catalunya s'estan podent acollir al pla estatal i la resta corre a compte de la Generalitat i els municipis. Malgrat l'acció de l'Estat, milers de persones han pogut començar de nou a Catalunya, lluny de la guerra. 

El perfil de la refugiada

La majoria de les persones refugiades que han arribat a l'Estat espanyol són dones, de 30 anys  i amb estudis superiors, entre les quals destaquen les economistes, enginyeres, informàtiques i advocades, segons informa Efe. Els homes en edat de poder combatre no poden abandonar el país, fer que facilita que hi hagi una majoria de dones i infants sortint d'Ucraïna. Tot i que l'edat mitjana de les refugiades és de 30 anys, per franges d'edat, la majoria té menys de 17 anys, seguit del grup que va dels 18 als 34 i el que comprèn entre els 35 i els 49.

El 25,9% dels ucraïnesos atesos prové de la regió de Kíiv, mentre que el 8,8% des de Khàrkiv, el 8,7% ha arribat de Lviv, el 7,5% procedeix d'Odessa. Pel que fa a com han arribat, les dades mostren que majoritàriament ha sigut en avió, seguit pel cotxe i autobusos.