D'ençà que va esclatar la guerra a Ucraïna, els noms dels germans Vitali i Volodímir Klitxkò, llegendes de la boxa en la categoria de pesos pesants, han tornat a sonar a les xarxes socials. I és que un d'ells, Vitali Klitxkò, campió mundial de boxa, és també l'alcalde de Kíiv des de 2014. Amb motiu de la massacre presumptament perpetrada per soldats txetxens en la seva retirada de Butxa, els dos germans s'han desplaçat aquest diumenge fins a la ciutat per ser testimoni dels fets, acompanyats pel periodista Paul Ronzheimer. En una sèrie de vídeos publicats pel periodista a Twitter, ens fixem en un detall curiós situat a l'armilla antibales de Volodímir, el germà petit dels Klitxkò: una imatge brodada de l'arcàngel Sant Miquel cosida al costat de la bandera ucraïnesa. Què significa?

L'arcàngel Sant Miquel

Miquel (en ucraïnès Mikhailo), que en hebreu significa 'qui com Déu?', és sovint representat amb ales, armadura romana i una llança. No és coincidència que algú amb forts llaços amb Kíiv llueixi aquest escut en temps de guerra. Per una banda, l'arcàngel Miquel és el patró de la capital ucraïnesa, i la imatge que porta l'escut i la bandera de la ciutat. A més a més, és considerat 'cap dels exèrcits celestials' (en hebreu, elohim tsevaot), i l'encarregat de lluitar contra el mal. A l'Església ortodoxa, aquest arcàngel és anomenat 'Comandant Suprem dels Amfitrions Celestials'. En general, tots els àngels guardians són molt venerats per aquesta església, sobretot Miquel i Gabriel. A Kíiv, el monestir de Sant Miquel de les Cúpules Daurades està dedicat a aquesta figura.
 

monestir sant miquel arcangel wikimedia

Monestir de Sant Miquel de les Cúpules Daurades, Kíiv / Bibikoff

Massacre a Butxa

En arribar al lloc on les tropes russes haurien perpetrat centenars d'assassinats contra la població civil abans de retirar-se, Volodímir Klitxkò, ha lamentat l'escena de la massacre: "És un genocidi", ha declarat, "els han executat". L'alcalde de Kíiv també ha pogut veure amb els seus propis ulls els cadàvers amb les mans lligades a l'esquena que jeuen en mig de la carretera a plena llum del dia. Cap d'ells sembla que porti uniforme militar, i algun va morir amb bosses de compra a la mà o mentre anava en bicicleta. Més tard, l'agència Reuters ha fotografiat les autoritats ucraïneses emportant-se els cossos sense vida dels civils amb bosses de plàstic i enterrant-los en una fossa comuna.