La tecnologia ha avançat fins a tal punt que pot arribar a causar que hi hagi identitats que es confonguin. Això és el que els va passar aquest divendres a l'alcaldessa de Berlín, Franziska Giffey, i el seu homòleg a Madrid, José Luis Martínez-Almeida, víctimes d'un engany. Ambdós tenien programada una reunió telemàtica amb l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, però es van trobar que no es tractava del Klitschko 'real'. Segons publica el diari alemany Bild, un impostor va simular ser l'alcalde de la capital d'Ucraïna i, així, va poder conversar amb les màximes autoritats de la capital d'Alemanya i Espanya. En una publicació al Twitter oficial de l'alcaldessa-governadora de Berlín, expliquen que "la reunió telemàtica programada amb l'alcalde de Kíiv va acabar abans d'hora" després que el "transcurs de la conversa despertés desconfiança i sospites". De fet, la trobada s'havia concretat feia setmanes a través de correus electrònics.

TUITS ayuntamiento Berlín impostor alcalde Kyiv
Les piulades en què l'autoritat local de Berlín detalla els fets.

En dues piulades posteriors, l'administració local berlinesa detalla que van confirmar aquestes sospites amb posterioritat amb l'ambaixador d'Ucraïna a Alemanya, Andriy Melnyk, qui els va traslladar que no es tractava de l'autèntic Vitali Klitschko. L'alcaldessa de Berlín, Franziska Giffey, ha manifestat al respecte que "per desgràcia, forma part de la realitat que la guerra es disputi per tots els mitjans, també a la xarxa i amb mètodes digitals per soscavar la confiança i desacreditar a socis i aliats d'Ucraïna". L'impostor, apunta el mitjà alemany Bild, s'hauria valgut de la tecnologia 'deepfake', és a dir, un vídeo manipulat amb intel·ligència artificial i que permet a un usuari aparèixer amb la cara d'una altra persona. En aquest cas, una persona hauria substituït el seu rostre per la del batlle de la capital ucraïnesa. L'autoritat local de Berlín ha compartit una imatge de la reunió telemàtica, que va resultar ser un engany:

TUIT reunión alcaldesa Berlín falso alcalde Kyiv
Fotografia d'un dels moments de la reunió telemàtica amb el fals alcalde de Kíiv.

L'alcalde 'real' no necessita traductor

Els indicis que van aixecar sospites són que el 'fals' alcalde va demanar a Giffey utilitzar a la policia per repatriar a Ucraïna als homes refugiats a Alemanya amb l'objectiu que poguessin combatre a la guerra i, en paral·lel, també li va preguntar quines mesures estaven adoptant les autoritats berlineses per impedir que els refugiats ucraïnesos "abusessin" de les ajudes socials. De fet, hi ha un altre element clau que prova aquesta intrusió, i és que Klitschko sap parlar alemany. Durant la conversa amb l'alcaldessa de Berlín, el 'fals' batlle necessitava traductor. La mateixa Giffey ha confirmat aquesta última dada per Twitter:

TUIT alcaldesa Berlín
Piulada de l'alcaldessa-governadora de Berlín, Franziska Giffey.

El cas és que aquesta situació es va replicar a l'ajuntament de Madrid. El diari Bild informa que José Luis Martínez-Almeida també va viure un episodi similar en haver tingut contacte amb un impostor que simulava ser Vitali Klitschko. Aquesta informació no ha estat confirmada pel consistori madrileny, tot i que sí que havia transcendit que aquest divendres, Almeida tenia programada una reunió per videoconferència amb l'alcalde de Kíiv. Concretament, l'ajuntament havia anunciat que la trobada telemàtica seria a les 14 hores. El redactor en cap adjunt del Bild, Paul Ronzheimer, ha recollit unes declaracions de Vitali Klitschko en què espera "poder parlar per telèfon" amb els alcaldes de Madrid i Berlín després de conèixer que havien estat víctimes de "trucades falses".