La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha hagut de tornar a sortir en defensa de la independència dels jutges. Després d'informacions dels últims dies en referència a un possible acord entre PP i PSOE per renovar aquest òrgan, i les diligències del jutge Juan José Escalonilla en la causa en que indaga en els comptes de Podemos, han fet pública una declaració institucional en la seva defensa.

Sense cap referència a cap d'aquests dos supòsits, la declaració feta pública aquest dimecres suposa un "recordatori que el respecte a la independència del Poder Judicial, expressió de la divisió de poders, és un element clau de l'Estat de dret i de la mateixa democràcia". Per al CGPJ, la confiança dels ciutadans en la independència de jutges i magistrats "és la millor garantia per a la defensa dels drets fonamentals i de les llibertats públiques de tots".

Tot i això, el Poder Judicial ha estat dividit davant d'aquesta declaració. L'acord ha estat aprovat amb els vots del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes; i dels vocals José Antonio Ballestero, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández i Juan Martínez Moya. Han votat en contra els vocals Álvaro Cuesta, Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda.

 

Dubtes sobre la independència judicial

El comunicat coincideix amb la informació que va donar l'exportaveu del PP en el Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, sobre l'existència d'una negociació entre les dues principals formacions polítiques per renovar els membres de l'òrgan de Govern dels jutges, en funcions des de desembre del 2018. La informació hauria estat desmentida des de la direcció de la formació popular.

En els últims dies la independència judicial ha estat també qüestionada pel jutge d'instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, que instrueix una causa per presumpta corrupció a Podemos que ha estat qüestionada per la mateixa formació morada, que l'ha acusat de fer "una investigació prospectiva" per "practicar diligències donant per presumpta la culpabilitat dels investigats des de l'inici de la investigació".

El més contundent ha estat el portaveu d'Unidas Podemos en el Congrés, Pablo Echenique, que ha afirmat que la investigació oberta pel finançament del partit morat "quedarà en res" i ha censurat que el seu objectiu "no és judicial", sinó "la difamació mediàtica",

El motiu de la defensa de la "independència"

El CGPJ no esmenta la raó per la qual ha hagut de reclamar de nou respecte a la independència judicial, una cosa que sí que va fer en ocasions anteriors respecte del vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias.

L'última d'elles perquè Iglesias hauria generat el que segons el parer de l'òrgan de govern dels jutges eren "dubtes inacceptables" sobre la independència judicial en criticar la condemna imposada a la portaveu del partit a l'Assemblea de Madrid, Isa Serra.

Imatge principal: El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. / Efe