El president del PP, Pablo Casado, va destituir dilluns Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu parlamentària al Congrés. Tanmateix, en la reunió que van mantenir ambdós el mateix dia, la intenció de Casado no era cessar-la, sinó mantenir una xerrada llarga, segons avança El Español. El president de la formació volia retreure-li alguna de les seves actituds, però transmetre-li, sobretot, que la seu nacional del PP i el grup parlamentari havien d'actuar de forma coordinada, no com si fossin "Govern i oposició". La destitució, tanmateix, no va ser a sobre de la taula fins al moment en què Álvarez de Toledo es va declarar "incompatible" amb la manera de fer política de Casado.

El detonador del seu cessament va ser la concessió d'una entrevista a El País on va defensar un govern de concentració PSOE-PP, va qualificar d'error la fuga de Joan Carles I i va carregar contra la direcció del partit per destituir el cap dels assessors parlamentaris, cosa que va qualificar d'invasió de competències. Álvarez de Toledo va considerar un "error" que el rei emèrit s'escapés d'Espanya, i va assegurar que això perjudicava Felip VI. Casado li va retreure que critiqués a la monarquia "quan està caient la que està caient" i es va negar a ser vicepresident en un govern amb el PSOE: "No pots continuar demanant que jo sigui el vicepresident de Sánchez". Segons ella, el líder popular "considera que la meva concepció de la llibertat és incompatible amb la seva autoritat i jo no el comparteixo".

Una línia més moderada

La destitució d'Álvarez de Toledo arriba després que diverses veus moderades del partit, com el secretari general, Teodoro García Egea, o els presidents gallec i andalús, Alberto Núñez Feijóo i Juanma Moreno, reclamessin a Casado que adopti una línia més moderada d'oposició de cara al pròxim curs polític i hagin mostrat la seva disconformitat amb la línia dura de qui era fins ara portaveu. Concretament de cara a la negociació d'uns possibles nous pressupostos que s'hauran de negociar amb el PSOE per intentar evitar una nova pujada d'impostos.

La diputada va assegurar que "lamenta profundament" la decisió de Casado, que va titllar de desgraciada, i va considerar que és perjudicial per al partit i per al grup parlamentari. A més, va afirmar que el president del PP "necessita gent al seu costat amb criteri propi", com ella mateixa.