La investigació sobre el presumpte finançament il·legal de Podemos ha posat el focus en Juan Carlos Monedero, un dels fundadors del partit i figura destacada en les negociacions amb el PSOE per al Govern de coalició. El titular del Jutjat d'Instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, està investigant si va cobrar comissions il·legals per interintervenir en la contractació d'agències de comunicació per a la campanya de Podemos en les eleccions generals d'abril de 2019, segons avança El Confidencial. Escalonilla també ha demanat les factures de les obres de reforma de la nova seu de la formació al districte madrileny de Ciudad Lineal, un projecte que es va taxar inicialment en uns 600.000 euros però el seu cost va acabar superant els 1,4 milions d'euros.

Monedero hauria obtingut comissions d'un presumpte contracte fictici amb la consultora mexicana Neurona Consultoria, que va facturar 363.000 euros al partit polític per feines electorals per a la campanya de 2019. A més, el jutge disposa d'indicis i testimonis que apunten que Monedero hauria format part en els últims anys d'una estructura paral·lela al partit que es va nodrir de contractes de la mateixa organització i d'adjudicacions públiques d'institucions controlats pels seus dirigents. Per al funcionament d'aquesta xarxa, comptava amb l'assistència d'un dirigent de la seva confiança que era a sou del partit i tenia un lloc en el seu departament de compres.

Ara per ara, Escalonilla ha imputat el secretari de Comunicació de Podemos i responsable de les campanyes, Juan Manuel del Olmo, al tresorer Daniel de Frutos i a la gerent Rocío Esther Val, que han estat citats el proper 20 de novembre en qualitat d'investigats. El magistrat els cita després que José Manuel Calvente, exadvocat del partit -acomiadat per un presumpte assetjament sexual- interposés una denúncia i la ratifiqués.