Després de tres dies d'oci al mar, i d'un viatge llampec a La Zarzuela per dinar amb la família reial, el rei emèrit Joan Carles I no creu que calguin explicacions. Fins i tot se'n riu quan els periodistes li pregunten: "Explicacions de què?". Una actitud que ha indignat La Moncloa. I encara més Podemos, que ho ha considerat una "humiliació" i ha fet un pas més enllà. El soci minoritari del govern espanyol de coalició reclama explicacions a l'actual cap de l'Estat, el seu fill: "Encara que vulguin rentar els draps bruts a casa, si el teu pare ha robat 56 milions d'euros i ha fugit, Felip VI hauria de ser més transparent i honest que el seu pare".

En aquests termes s'ha expressat María Teresa Pérez, secretària d'acció institucional de Podemos, que ha considerat el viatge una "humiliació a tots els treballadors que paguen religiosament els impostos i que han contribuït a la seva vida de luxe i la dels seus fills". En roda de premsa, Pérez ha retret la manca d'explicacions, com se li exigia des de La Moncloa, i que fins i tot hagi fet "ostentació de la seva impunitat". I la dirigent podemita ha reblat: "Qualsevol espanyol que defraudés 56 milions d'euros a les arques públiques entraria immediatament a la presó, excepte si té sang blava per les venes".

En la mateixa línia, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha recordat que "aquesta persona no ha estat una persona qualsevol i continua sense ser-ho, té responsabilitat com a mínim ètica". El dirigent d'Izquierda Unida s'ha mostrat avergonyit perquè mantingui la seva impunitat. "No s'han pres les mesures suficients per garantir que la monarquia reti comptes i que, si succeeix quelcom així, es pugui impedir", ha denunciat. 

La part socialista del govern espanyol no ha fet servir paraules tan gruixudes, però sí que ha lamentat que el rei emèrit "ha perdut una oportunitat de donar explicacions i de demanar perdó". "Hauria d'haver aprofitat aquesta visita per retre compte d'aquelles accions que durant aquest temps hem conegut i que no són compatibles amb l'exemplaritat i la transparència que se li exigeix a una institució com la Casa del Rei", ha assegurat la ministra-portaveu Isabel Rodríguez. No obstant això, n'ha deixat Felip VI al marge: està fent un "exercici formidable per recuperar la transparència i l'exemplaritat". 

Trobada a La Zarzuela

Després d'un cap de setmana de regates a Sanxenxo, on va ser rebut amb aplaudiments i ovacions, Joan Carles I ja és a La Zarzuela per reunir-se amb el seu fill Felip VI i la seva encara dona Sofia de Grècia (la setmana passada es van complir 60 anys del matrimoni, tot i que també fa dècades que viuen separats) i "altres membres", segons el comunicat oficial de la Casa del Rei, sense especificar quins. La gran incògnita és saber si es trobarà amb la seva nora la reina Letícia i la seva neta Sofia. Sigui com sigui, amb tots quatre fa gairebé dos anys que no es veuen, ja que ells, a diferència de les infantes Elena i Cristina i els seus fills, no l'han anat a visitar a Abu Dhabi, on va fugir l'agost del 2020 i no havia tornat a l'Estat fins ara, quan la Fiscalia ha arxivat totes les investigacions sobre les seves corrupteles. Aquesta serà segur una trobada més tensa que el que ha viscut durant els últims dies a Galícia, allotjat a casa del seu amic més fidel Pedro Campos, i on ha gaudit de la seva principal afició, les regates. Tot i que alguns polítics, especialment des de l'independentisme i Podemos, han criticat el seu retorn impune, el PSOE s'ha limitat a lamentar que no hagi donat explicacions i a donar el seu suport a Felip VI, mentre que la dreta l'ha rebut amb els braços oberts.