Aquestes últimes setmanes s'ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat d'un nou referèndum a Catalunya, però pactat amb l'Estat. Una idea en què ha insistit el president Pere Aragonès durant el discurs de Nadal i que des de La Moncloa ja han rebutjat de ple, entre acusacions de les dretes. Mentrestant, Unidas Podemos també ha volgut deixar clar com es posicionen sobre aquesta qüestió. Ara, ha estat el portaveu, Pablo Echenique, qui ha assegurat que el partit morat està a favor que se celebri un referèndum pactat amb el govern espanyol, que ells mateixos integren com a socis minoritaris, però donant suport a que Catalunya segueixi formant part de l'Estat, tot i que "potser" amb més quota d'autogovern. Així ho ha expressat en una entrevista a RTVE, l'endemà del discurs d'Aragonès. 

"Nosaltres sempre hem plantejat que donem suport al dret a decidir, i, en una eventual consulta, plantejaríem que Catalunya segueixi formant part d'Espanya, potser amb més quota d'autogovern", ha plantejat Echenique en referència a l'Acord de Claredat que proposa Aragonès. Cinc anys després del referèndum de l'1 d'octubre, aquest líder de Podemos ha recordat que les posicions de tots els partits són més que conegudes, que descarta que hi pugui haver cap canvi sobtat i que Podemos "té l'opinió que ha tingut sempre", que es basa en el suport al dret a decidir. 

Efectivament, PP i Ciutadans han reforçat aquesta tesi d'Echenique, s'han mostrat radicalment en contra de la proposta que ha plantejat Aragonès i han assenyalat directament Pedro Sánchez, a qui acusen d'encoratjar-lo a plantejar la consulta pel fet d'haver acceptat les reformes dels delictes de sedició i malversació. En canvi, el PSC ha ignorat aquestes paraules dels líders populars i taronges, i Salvador llla ha deixat clar que "Aragonès sap que el referèndum no es farà".

Podemos no amaga la seva posició

Les paraules del portaveu d'Unidas Podemos encaixen amb les que fa només unes setmanes va pronunciar la secretària general del partit, Ione Belarra, quan ERC va donar a conèixer la seva proposta per al referèndum, basada en la via de Montenegro. Llavors, després que el PSOE s'afanyés a negar qualsevol possibilitat d'un referèndum pactat amb l'Estat, la també ministra de Drets Socials assegurava que el que plantejaven els republicans era "perfectament legítim". "És perfectament legítim per part d'una força democràtica fer una proposta política. En aquest sentit, tot el nostre respecte per la proposta que ha fet ERC. La nostra posició és pública i coneguda", recordava Belarra, que demanava que aquest plantejament d'ERC arribés a la taula de diàleg, encara que tot indica que Pedro Sánchez ja dona la negociació per acabada i sembla complicat que aquesta la taula es torni a reunir, almenys abans que acabi l'any.