Unidas Podemos es troba cada vegada més aïllada negant que Cuba sigui una dictadura. Si bé els màxims responsables del partit han mostrat un perfil baix des que van esclatar les protestes en el país caribeny, aquest dimarts, la portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Aina Vidal, s'hi ha acabat pronunciant

"Crec que actualment el Govern cubà... eh... no considero que sigui una dictadura, amb això em reafirmo", ha assenyalat en roda de premsa en el Congrés. Tanmateix, ha indicat que és "importantíssim" que la gent de tots els països es puguin manifestar.

Compromís discrepa

No pensa igual el líder de Compromís, Joan Baldoví, que ha assegurat que "no defensaré un règim autoritari", en referència al cubà. Baldoví ha matisat que respecte a la crisi de Cuba "hi ha molta hipocresia" i ha esmentat l'embargament dels Estats Units que pesa sobre l'illa o sobre l'absència de crítiques a països amics com el Marroc,

"Com quan el règim marroquí recalca els drets humans a l'antic Sàhara Occidental i fa les mateixes pràctiques que altres règims autoritaris com el cubà", ha puntualitzat responent les paraules del nou ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que va titllar de "gran veí i amic del sud" al Marroc.

PP, Vox i Cs s'indignen

El posicionament del partit morat ha despertat la indignació de l'oposició, que acusa el govern espanyol de mostrar-se tebi amb el règim cubà per no fer enfadar els seus socis de govern. Tant el PP com Vox, aquest últim a través d'una proposició no de llei, han reclamat a Sánchez que es posicioni contra el govern caribeny. De fet, Sánchez també ha rebut crítiques dels mateixos populars i de Ciutadans per mostrar inacció davant de la detenció de la corresponsal del diari ABC a l'illa

Fins ara, l'únic que ha fet el govern espanyol ha estat demanar a Cuba que incrementi "el ritme de reformes". El ministeri d'Exteriors espanyol ha assegurat aquest dimarts en una comunicat que segueix amb atenció els esdeveniments a l'illa i ha defensat "el dret fonamental" de la gent a "manifestar-se lliurement i pacíficament.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha criticat que l'Executiu no s'hagi pronunciat de forma contundent i ha demanat que promogui una resposta conjunta de la Unió Europea "per la llibertat i per la democràcia a Cuba".

El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha coincidit que el comunicat d'Exteriors ha estat "una nota tèbia i mancada de qualsevol tipus de claredat" i ha demanat al seu nou titular que faci gestions diplomàtiques per evitar la repressió contra el poble cubà.

 

Imatge principal: la secretària general de Podemos, Ione Belarra / Foto: Efe