La corresponsal del diari espanyol ABC a Cuba, Camila Acosta, ha estat detinguda aquest dilluns a l'Havana, segons ha avançat el mitjà CubaNet (pel qual també treballa), i es troba retinguda a la 4a Estació de la Policia Nacional Revolucionaria, al districte del Cerro.

La periodista cubana va ser interceptada al matí per diversos agents quan sortia de casa per fer gestions personals acompanyada del seu pare. Els agents van escorcollar el seu domicili i es van emportar el seu equip de treball, inclòs el seu ordinador personal.

Segons ha confirmat el periodista Ángel Santiesteban al rotatiu espanyol, Acosta serà processada per "delictes contra la seguretat de l'Estat". A més d'Acosta també han estat detinguts una vintena de periodistes més. CubaNet assegura que en total unes 60 persones han estat detingudes i que algunes desenes encara es troben sota custòdia de la policia, com és el cas de la mateixa Acosta.

Abans de la seva detenció, el diari espanyol destaca que Acosta havia cobert les protestes que s'estan produint al país caribeny. Després, la periodista havia pattit el bloqueig d'internat i dels sistemes de missatgeria online perpetrat pel règim.

Aquesta no és la primera detenció que pateix Acosta, la qual assegura estar fitxada pel règim cubà pels mitjans pels quals treballa. Certament, ni el monàrquic ABC ni el mitjà CubaNet (amb seu a Miami) semblen ser gaire afins al govern de Miguel Díaz-Canel. El rotatiu espanyol afegeix que la periodista ha hagut de canviar de domicili en diverses ocasions a causa del veïnat format per "agents i partidaris del castrisme".

PP i Cs pressionen Sánchez

Fins ara els moviments del govern espanyol sobre la situació a Cuba han sigut extremadament prudents, assegurant que segueix amb atenció els esdeveniments a l'illa i defensant "el dret fonamental" de la gent a "manifestar-se lliurement i pacíficament". Sobre la detenció de periodistes, però, ni una paraula, cosa que ja ha aprofitat l'oposició per criticar-lo.

El líder del PP, Pablo Casado, ha exigit l'alliberament d'Acosta i ha demanat a Sánchez que "defensi els demòcrates" i "trenqui amb els dictadors". En aquest sentit també ha condemnat el presumpte assalt de la policia veneçolana a la casa de l'autoproclamat president interí, Juan Guaidó, i la detenció del diputat opositor Freddy Guevara.

casado TUIT

També la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha expressat la seva "ferma condemna" per la detenció d'Acosta i ha afirmat que el "silenci" del govern espanyol sobre aquest arrest "avergonyeix". "A què espera el govern de Sánchez per posar-se al costat del poble cubà, de la llibertat i dels drets humans? El seu silenci avergonyeix", ha etzibat Arrimadas en una piulada.

arrimadas TUIT

 

Imatge principal: la corresponsal del diari ABC a Cuba, Camila Acosta / Foto: Facebook (Camila Acosta)