Continuen passant els ministres per Exteriors, però no canvien les prioritats. Entre aquestes, l’agenda catalana, tot i que no es mencioni obertament. Arribat des de l’ambaixada de París, el nou titular de la cartera, el diplomàtic José Manuel Albares, ha reiterat aquesta voluntat. La de “presentar” l’Estat espanyol fora de les seves fronteres com un “país democràtic” i un “Estat de dret” plenament homologable. La ministra sortint, Arancha González Laya, ha admès que ho deixa en un moment “agredolç”. Tant el conflicte amb el Marroc com l’independentisme l’havien deixat en molt mala posició.

Durant els últims anys, els ministres espanyols d’Exteriors han hagut de dedicar molts esforços a explicar-se internacionalment i contrarestar el relat de l’independentisme. I continuarà amb Albares al capdavant, que ha situat entre les seves prioritats “presentar-nos al món com som, amb força: un país democràtic, un Estat de dret, un país amb una descentralització que és gairebé única al món”. I ha insistit en aquesta mateixa línia: “Aquests són els nostres valors i la nostra carta de presentació”.

El Ministeri d’Exteriors també gestiona les oficines de l’Institut Cervantes, i el nou titular del càrrec també ha remarcat que a tot el món hi ha 500 milions de persones que tenen el castellà com a llengua materna. Per això, s’ha proposat “fer sentir” la llengua “amb força al món”. Ha defensat que cal fer-la “penetrar en tots els àmbits, des de la literatura fins a la intel·ligència artificial”.

Albares ha admès que assumeix la cartera d’Afers Exteriors “en moments molt difícils”. Ha mencionat concretament el cas de la crisi amb el Marroc, apel·lant a reforçar les relacions amb el “gran veí i amic del sud”. En canvi, cap referència explícita a l’independentisme, que continua posant l’Estat contra les cordes en instàncies com l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Malgrat tot, ha reclamat “tenir clar que som Espanya, un país amb veu i pes a Europa”.

Finalment, també s'ha referit a la qüestió sanitària. De fet, en els seus últims dies com a ambaixador a París, va haver de veure com França situava Espanya com un país on no anar de vacances per la seva situació epidemiològica, que al cap d'unes hores van matisar. "Hem d'explicar al món que Espanya és un país segur per venir a passar l'estiu i que estem al capdavant en la xifra de vacunes", ha assegurat al respecte.

Moment “agredolç” per Laya

La ministra sortint, Arancha González Laya, no ha pogut amagar la seva cara de decepció durant el traspàs de carteres amb José Manuel Albares. La predecessora ha desitjat sort al seu successor i ha admès que la remodelació ha arribat per a ella en un moment “agredolç”. Ha estat “dolç” pel que suposadament ha aconseguit el seu ministeri en l’últim any, però també “amarg” per tota aquella feina que no ha pogut culminar. No és cap sorpresa que apareixia en totes les travesses prèvies a la remodelació de dissabte.