Podemos té decidit preguntar als inscrits del partit quin ha de ser el sentit del vot de la formació en el ple d'investidura del candidat socialista a la presidència del Govern, Pedro Sánchez. La consulta es farà en els dies previs al debat del Congrés, hi hagi o no un acord de govern amb el PSOE.

La redacció de la pregunta encara no és decidida, entre altres coses perquè des de Podemos recalquen que encara no han començat les negociacions amb el PSOE i per tant no hi ha cap proposta per part dels socialistes sobre la qual els militants puguin opinar. D'entrada, no es descarta que, si finalment no s'aconsegueix un acord amb el PSOE, la disjuntiva acabi sent  donar suport o no a Sánchez sense contrapartides.

Tanmateix, des del PSOE han insistit que hi ha una proposta sobre la taula que passaria per incloure membres de Podemos en càrrecs de l'Administració Pública.

En decidiran 190.000 d'inscrits

La consulta es produirà en tot cas després de la nova reunió que mantindrà el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, amb el president en funcions, Pedro Sánchez, dimarts de la propera setmana. Per tant, la data perquè els inscrits decideixin, serà el més a prop de la sessió d'investidura, entre el 15 i el 21 de juliol. Com en altres ocasions, es realitzarà de manera telemàtica a través del portal web de la formació i podran participar els 517.484 inscrits.

Malgrat l'elevat nombre de simpatitzants, Podemos compta com a cens real als inscrits actius, que aproximadament són 190.000. Segons el reglament de Podemos per a processos interns, es considera com inscrit actiu a aquell simpatitzant que hagi accedit almenys una vegada l'últim any al web de participació del partit.

Caràcter vinculant

Els estatuts de la formació morada estableixen que aquest tipus de consultes tenen caràcter vinculant per a la direcció i s'emmarquen dins de l'activitat pròpia de l'Assemblea Ciutadana Permanent, que entre les seves comeses inclou "aprovar o rebutjar qualsevol pacte o aliança preelectoral o postelectoral, de govern o d'investidura, amb altres forces polítiques".

Segons el reglament, la consulta la pot convocar el secretari general del partit o tres quartes parts del Consell Ciutadà Estatal.

En Comú no preguntarà si no hi ha pacte

A Comú Podem i d'Esquerra Unida, socis de Podemos en la coalició electoral de les generals, no prevéen realitzar cap tipus de consulta sobre això a les bases ja que no ho preveuen als seus estatuts per a un tràmit parlamentari d'aquest tipus. Ara bé, si faran una consulta interna en cas que finalment Unidas Podemos aconsegueixi un acord de govern amb ministres 'morats'.