Un dels principals obstacles per a un govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos és la forma de resoldre la "crisi catalana". Almenys així ho ha assegurat aquest dijous el president en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, que ho ha qualificat com una “gran discrepància” que distorsionaria el funcionament del govern. “Tenim discrepàncies de fons”, ha insistit sobre la resolució de la "crisi catalana". Ha tornat a reclamar l’abstenció del PP i Cs, la "solució" per a “no dependre de les forces independentistes”.

No ha servit de res la proposta de Pablo Iglesias de sotmetre el govern de coalició a votació i renunciar al referèndum. En una entrevista a Telecinco, a pocs mesos de la sentència del judici de l’1-O, el dirigent socialista ha recordat que “ells defensen el dret a l’autodeterminació”, en referència a Unidas Podemos, mentre els socialistes defensen “l’Estat autonòmic, l’ordre constitucional i la integritat territorial”. Davant d’aquest obstacle, ha avisat que “no necessitem dos governs en un”, sinó “un govern amb un missatge coherent”.

En aquest context, Sánchez ha reiterat el seu oferiment a Pablo Iglesias d’un govern “clarament d’esquerres” en quatre àmbits de “cooperació”: de continguts, parlamentària, institucional (amb càrrecs de segon nivell) i amb una comissió de seguiments dels pactes. No ha tancat la porta al govern a persones independents properes a Podemos. “Si tenen persones que siguin independents i de reconegut prestigi, no rebutjaré aquests suggeriments”, ha dit.

Com en les últimes setmanes, el candidat a la investidura ha tornat a interpel·lar el Partit Popular i Ciutadans, com a “forces que s’autoproclamen constitucionalistes”, perquè s’abstinguin en la investidura per a “no fer descansar la governabilitat en les forces independentistes”. I ha insistit: “No pot dependre del caprici de les forces independentistes”.

Ha carregat especialment contra Ciutadans, que “ha lligat el seu futur a la ultradreta”. I ha furgat en les seves contradiccions: “Si un pacta amb la ultradreta, haurà de reconèixer-la com a actor. Hauran d’asseure’s amb ells, signar”.

Judici i Borrell

Preguntat novament sobre la possibilitat d’indults als presos polítics en cas de condemna, el candidat a la investidura ha tornat a esquivar la qüestió, escudant-se en el respecte a la separació de poder. No obstant això, ha defensat que, amb el judici del procés, “el poder judicial ha donat una imatge exemplar al món”. I ha recordat que “totes les sentències” que han arribat d’Europa “han referendat” la judicatura espanyola. “Això m’omple d’orgull”, ha assegurat.

Per altra banda, en resposta al Govern que va dir que l’elecció de Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea serviria per a internacionalitzar la causa, Pedro Sánchez ha rebatut que “el món no gira al voltant de l’independentisme català”, sinó que “cada cop més mira cap a coordenades molt diferents”.