Catalunya continua present a les oracions del PNB en el nou escenari postelectoral que es troba immers en un debat sobre les possibilitats d’investir president el líder socialista Pedro Sánchez. Els portaveus del PNB ja van expressar la necessitat de buscar una sortida al conflicte català en les declaracions que van fer l'endemà del 23-J, un cop confirmat que Alberto Núñez Feijóo no havia aconseguit els suports suficients per formar govern i després que Vox es desinflés a les urnes, fent impossible una coalició de les dretes al Congrés espanyol.

 

 

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha dit aquest dijous a Radio Euskadi que és responsabilitat de Pedro Sánchez posar sobre la taula ara una proposta per tal d’obtenir suports en una virtual investidura. “És Pedro Sánchez qui ens ha de fer un plantejament solemne i global de per a què vol aquests quatre anys, especialment en l’àmbit de l’encaix nacional d’Euskadi i Catalunya”.

Ortuzar també s’ha referit al preu de la investidura que per Bildu és “frenar la dreta”. En aquest sentit, el líder del PNB ha comentat que ara això “ja no va de frenar la dreta: la dreta ja l’ha frenat el PNB”, ha reivindicat. Ortuzar ha dit que frenar la dreta pot servir com a “eslògan per unes eleccions” però que “ara arriba el moment de la veritat” perquè, segons ell “la dreta ja està frenada” i “l’ha frenat el PNB”. “Que sigui conscient Bildu del que cadascú pinta i no pinta, qui té més capacitat d’influència en el panorama polític espanyol”, ha asseverat.

Galícia també podria entrar en aquest "procés"

Ortuzar ha dit que a més d’Euskadi i Catalunya, Galícia també es podria afegir a aquest “procés” de reconeixement per part de l’estat espanyol de les particularitats nacionals. Haurà de ser ell qui de forma oficial i solemne en demanar els nostres vots faci un plantejament, crec que és el més lògic”. El polític basc reclama garanties de qualsevol proposta que Sánchez faci perquè assegura que el PNB sap què és signar un acord d’investidura i que després aquest no es compleixi. Els nacionalistes bascos busquen ara un acord més ferm amb Pedro Sánchez.

El PSOE es disposa a negociar una possible d’investidura de Pedro Sánchez amb el PNB, però també amb els partits independentistes catalans, ERC i Junts. Els set diputats de Junts s’han convertit en fonamentals per tal de fer possible que els socialistes tornin a La Moncloa. Ara per ara, però, Junts es mostra prudent i no sempre disposats a facilitar cap investidura si no hi ha un compromís per part del candidat sobre l’autodeterminació i l’amnistia.