Després dels nombrosos pactes entre PP i Vox per formar governs autonòmics i municipals arreu de l'Estat, la branca 'centrista' del PP es reivindica, encarnada en el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que dins dels 'populars' mostra el perfil més obertament crític davant l'extrema dreta. Moreno acusa Vox d'haver mobilitzat en les eleccions generals del 23-J "a l'electorat contrari", ja que —argumenta— fa més por que Bildu i ERC, i subratlla que l'única manera que té el PP de tornar a governar és créixer pel centre sense mirar a Vox. Cal recordar que Moreno va ser investit president d'Andalusia el 2019, la seva primera legislatura, amb els vots favorables de Vox. 

En una entrevista que publica aquest dissabte el diari El Mundo, Moreno sosté, com ja va fer aquest dijous al ple del parlament andalús, que el partit de Santiago Abascal ha estat "un instrument molt útil per als interessos de Sánchez" i la seva campanya "ha estat clarament mobilitzadora de l'independentisme i del socialisme". "Fan declaracions que són molt dures i que són molt difícils de digerir en ple 2023. En tots els sentits. Hi ha hagut declaracions en l'àmbit de la lluita contra la violència masclista, en l'àmbit de la lluita contra el canvi climàtic, que és una realitat científica, en l'àmbit del nostre model d'Estat, en l'àmbit dels drets LGTBI", ha assenyalat el president andalús. 

Vox, culpable de la mobilització del PSC

Segons Moreno, "hi ha una cosa que és clara a Catalunya: el bloc del PSOE i Sumar li ha tret 20 diputats al PP. Si a aquest bloc li sumem ERC i Junts, estem parlant de 32 escons de diferència [respecte a la suma de PP i Vox]". Al seu judici, aquest resultat l'ha aconseguit el candidat de Vox quan va dir que tornarien les tensions a Catalunya i que calia aplicar un 155 probablement més dur. "A partir d'aquí es produeix una mobilització —apunta Moreno—. Quan tu li dius: 'Aquí s'armarà', el català mitjà pensa: 'Escolta, jo no vull més embolic'. I es produeix una transferència de vot d'una part de l'independentisme i del nacionalisme al PSC, com a vot útil. I, després, una mobilització del PSC". Per això, afegeix: "Quan et treuen 32 escons en una sola comunitat autònoma, donc evidentment ja parts amb un desavantatge per a aconseguir una majoria suficient. Per tant, Vox ha errat clarament en la seva campanya, i prova d'això és que ha perdut 19 escons. No ha sintonitzat ni tan sols amb els seus votants clàssics". Per a Moreno, el comportament d'alguns dirigents de Vox fan que els faci més por a l'electorat que partits com EH Bildu i ERC.

No és la primera vegada que Moreno marca perfil crític amb Vox: fa uns dies el president andalús va aprofitar la sessió de control al govern al parlament andalús d'aquest dijous per culpar el partit d'Abascal de la victòria del PSC a Catalunya i d'haver estat "l'aliat més gran de Pedro Sánchez" en la campanya de les passades eleccions generals: "Quan van a Catalunya i diuen que aplicaran un 155 permanent, quina reacció creu que tindran els ciutadans?", va preguntar Moreno assenyalant a Vox. "Evidentment, els ciutadans han reaccionat votant el PSC, perquè vostès han reforçat la política dels socialistes a Catalunya", va reblar.