El ple monogràfic sobre Rodalies al Parlament no es farà, finalment, la setmana que ve. Durant la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha demanat ajornar-lo i, ara com ara, no hi ha prevista una nova data per a la seva celebració. Els republicans defensen que, després de l'acord amb el PSOE que inclou el traspàs de Rodalies, "el context ha canviat". En aquest sentit, fonts del partit assenyalen que volen analitzar com es desenvolupa aquest pacte amb els socialistes. Aquest debat monogràfic havia estat sol·licitat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ho va anunciar durant una sessió de control el passat 4 d'octubre.

La petició d'Aragonès se sumaven als plens que havien registrat el PSC i Junts sobre energies renovables (que va tenir lloc entre el 24 i 26 d'octubre) i seguretat (que van demanar els socialistes, i que es va fer del 7 al 9 de novembre. La calendarització d'aquests tres debats va provocar retrets d'Esquerra Republicana al PSC i Junts, que van defensar a la Junta de Portaveus del 17 d'octubre fer primer els plens sobre energia i seguretat perquè "s'havien registrat abans". Per als republicans, era prioritari el ple sobre Rodalies en aquell moment perquè sortís del Parlament l'exigència del traspàs integral de Rodalies en plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. Ara que el PSOE i ERC tenen un acord en aquesta matèria, el debat no es farà del 21 al 23 de novembre, com es preveia, sinó que s'ajorna sine die.

En una atenció als mitjans, el portaveu adjunt de Junts al Parlament, Josep Rius, ha criticat que Esquerra hagi decidit posposar el ple de Rodalies: "Creiem que la decisió té més a veure amb motius partidistes que de país. Era un debat que interessa a milers de ciutadans i, a més, tenint en compte que primer ens van vendre que era un traspàs integral i ara s'ha vist que no és ben bé així, sinó que és un model de cogestió i amb dret a veto per part de l'Estat".

 

Polèmica per la petició de debatre les conclusions de la comissió sobre el deute històric al ple

Una altra de les carpetes que s'ha abordat durant la Junta de Portaveus d'aquest dimarts és la petició de Junts per Catalunya per tal que s'incorporés en l'ordre del dia del ple de la setmana vinent un debat sobre les conclusions que aquest dimarts va votar la Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya. Les conclusions, presentades conjuntament per Esquerra Republicana i Junts, també van comptar amb el suport de la CUP en la majoria dels punts, i dels comuns en algun d'ells. Entre els punts més destacats, la Comissió conclou que el deute de l'Estat amb Catalunya ascendeix a 456.000 milions d'euros, reclama una llei de finançament singular per a Catalunya, la condonació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o el pagament per part de l'Estat per a què la Generalitat pugui executar les inversions previstes en la disposició addicional tercera de l'Estatut i per dur a terme les "inversions pressupostades i no executades entre el 2014 i 2023". Junts ha denunciat que Esquerra Republicana i la CUP s'han desmarcat i no han donat suport a la proposta d'incorporar aquest debat en el proper ple, mentre que el PSC ho ha vist amb bons ulls. Per la seva banda, ERC està molesta amb Junts en aquesta qüestió perquè consideren que han utilitzat el calendari "com els ha convingut".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!