Després que ahir la companyia de benzineres de baix cost Petrolis Independents presentés una instància a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Lleida per demanar "el permís municipal pertinent per tal de procedir, en solitari o d'acord amb les entitats que ho vulguin, a retirar les plaques franquistes [n'hi ha 342] dels carrers de la ciutat", avui l'alcalde Àngel Ros els ha respost en una escarida carta recollida per El Nacional.

"No hi ha cap inconvenient que retiri les plaques de 'Vivienda de Protección Oficial' que continguin els antics símbols de la Falange", els ha assegurat, però els ha demanat que, abans de fer res, "els ho autoritzi el propietari de l'immoble o el president de la comunitat de veïns" corresponent.

L'empresa petroliera va sol·licitar a la Paeria "el permís municipal pertinent –suposem que és un permís d’ocupació temporal de la via pública durant un temps no específic– per tal de procedir, en solitari o d’acord amb les entitats que ho vulguin, a retirar les plaques franquistes dels carrers de la ciutat".

Precisament per això, i sempre i quan les comunitats els donin llum verda, Ros els ha garantit que "l'Ajuntament autoritzarà l'ocupació de la via pública si aquesta fos necessària".

Reconsiderar la idea

Aquesta companyia també va emplaçar el consistori a "reconsiderar la negativa a treure-les ells mateixos", després que Ros anunciés que no pensava destinar "ni un sol euro a retirar-les" i va deixar anar en una entrevista a La Xarxa que si a algú li molesten, és lliure per ''agafar una escala, descargolar-la i treure-la".

Això és el que ha impulsat Petrolis Independents a prendre-li la paraula perquè, asseguren, "aquesta acció s’emmarca dins de la política de l’empresa de responsabilitat social compromesa amb la consecució de l’Estat propi, el respecte per la memòria històrica i la recuperació de la història del país".

Un dels dos socis de l'empresa, Joan Canadell, va voler fer saber que "com a empresaris i persones compromeses amb el país creiem que fins que no hagin desaparegut tots els símbols franquistes de la via pública no haurem restablert la memòria històrica d’aquells que van morir a causa d’una dictadura feixista".