La Crida per Lleida – CUP ha ''agafat l'escala i el tornavís'' i han retirat una placa franquista del Ministerio de la Vivienda amb el jou i les llances d'un edifici del centre històric de la ciutat. La formació de l'esquerra independentista ha volgut respondre així de forma simbòlica a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que en una entrevista ha proposat aquesta solució literal per retirar les plaques a aquells a qui els hi fan nosa ja que la Paeria no preveu destinar cap partida pressupostària per eliminar les més de 300 que hi ha repartides per la ciutat.  

En una entrevista a La Xarxa, Ros ha assenyalat que si a algú li molesten, és lliure per ''agafar una escala, descargolar-la i treure-la''. Per aquest motiu, el portaveu de la Crida, Pau Juvillà, ha qualificat ''d'hipòcrita'' que Ros faci aquestes declaracions i al mateix temps es porti a judici a tres joves del col·lectiu Arran per retirar plaques de carrers franquistes a Lleida.

Tot i això, la Crida per Lleida ha recollit la ''invitació'' de l'alcalde Ros que ha instat a agafar escala i tornavís per retirar les plaques franquistes que hi ha a diferents edificis de Lleida i aquest mateix dimarts al migdia n'han tret una de forma simbòlica d'un edifici del centre històric. El portaveu de la formació ha criticat però l'actitud de l'alcalde Ros per no responsabilitzar-se de la ''neteja del feixisme'' que encara queda present per molts punts de la ciutat i ha remarcat que la retirada d'aquesta simbologia és una qüestió ''d'higiene democràtica''.

En aquest mateix sentit, Juvillà ha qualificat d''hipòcrita'' que Ros faci aquestes declaracions mentre es porta a judici a tres joves del col·lectiu Arran per arrencar plaques de carrers franquistes. Unes plaques que Ros diferencia de les del jou i les llances perquè considera que la ''neteja'' de carrers franquistes ja es va fer a Lleida als anys 80. Això no obstant, la plataforma Lleida lliure de franquisme considera que encara queda prop d'una desena de carrers amb noms de personalitats vinculades al franquisme. 

Ros no hi destinarà ni un sol euro

L'alcalde i també president del PSC, Angel Ros, considera que no s'han de destinar partides pressupostàries a retirar aquestes plaques on posa ''Ministerio de la Vivienda i hi ha el jou i les fletxes'' perquè es tracta d'un problema del propietari de l'habitatge en qüestió i si la comunitat està d'acord a treure-la són ells mateixos que ho han de fer. Ros també ha desvinculat aquesta qüestió del debat sobre l'eliminació dels noms franquistes dels carrers de Lleida i ha reiterat que ja ho van fer als anys vuitanta.

L'alcalde de Lleida ha volgut tancar el debat sobre la possibilitat que la Paeria engegués un pla per retirar les més de 300 plaques franquistes que hi ha a la ciutat, majoritàriament en edificis de titularitat privada. En aquest sentit, ha remarcat que els deures en matèria de recuperació de la memòria històrica ja s'han fet i no s'obrirà cap partida de retirada de les plaques. D'aquesta manera, ha instat als propietaris dels edificis a retirar ells mateixos les plaques si així ho creuen convenient.

Ros també ha recordat que la retirada d'aquestes plaques no s'ha de barrejar amb el debat sobre l'eliminació dels noms franquistes dels carrers de la ciutat i ha assegurat que ja es van fer els deures als anys vuitanta quan es van canviar 59 noms de carrers. Tot i això, la plataforma Lleida Lliure de franquisme, que compta amb el suport de diverses personalitats i partits com la CUP, ERC i CSQP recull adhesions per demanar la retirada de vuit carrers de diferents persones vinculades amb el franquisme.