El PSOE ha presentat aquest dilluns un pla per blindar el dret a l'avortament davant l'assetjament de la ultradreta, mitjançant una esmena transaccional presentada en el Senat a la reforma de l'avortament. L'objectiu és garantir el lliure exercici d'aquesta pràctica, en un context de mesures com les anunciades per Vox i el PP a Castella i Lleó per obstruir-lo. La portaveu dels socialistes a la cambra alta, Eva Granados, i la secretària d'Igualtat del partit, Andrea Fernández, han estat les encarregades de donar a conèixer el contingut de la proposta.

❓ Qui va signar el recurs contra l'avortament del qual ara renega el PP?

Com que el grup dels socialistes no va presentar cap esmena parcial a la reforma de l'avortament en el Senat dins del termini per fer-ho (que va acabar el passat mes de desembre), ara han d'optar per una esmena transaccional a alguna de les 184 esmenes que la resta de grups sí que ha presentat i que es debatran a la Comissió d'Igualtat del pròxim 2 de febrer — amb la previsió que arribi al ple el 8 de febrer. La reforma de la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs es troba en tramitació a la cambra alta, tot i que el PP i Vox han presentat vetos al text.

Garantir l'avortament

En qualsevol cas, la proposta del PSOE recull que les administracions públiques competents "garantiran el lliure exercici del dret a la interrupció de l'embaràs en els termes de la llei de la reforma de l'avortament i, especialment, vetllaran per evitar que la sol·licitant sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar, sigui per afiançar, revocar o demorar, la formació de la seva voluntat sobre la interrupció o no del seu embaràs, la comunicació de la seva decisió i la posada en pràctica d'aquesta, amb l'excepció de la informació clínica imprescindible i pertinent".

D'altra banda, el pla indica que les "intervencions diagnòstiques i terapèutiques associades amb la decisió i la pràctica de la interrupció de l'embaràs hauran de basar-se, en qualsevol cas, en l'evidència científica". El PSOE intentarà pactar la proposta amb els grups per tal que el text torni al Congrés amb esmenes que "l'enriqueixin", després del ple del Senat del pròxim 8 de febrer. Tot, davant les mesures del govern del PP i Vox a Castella i Lleó contra l'avortament — que incloïen un protocol per escoltar el batec fetal, oferir una ecografia 4D i protegir l'objecció de consciència dels professionals sanitaris.

 

Imatge principal: la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, i la portaveu dels socialistes en el Senat, Eva Granados, presenten el pla per blindar el dret a l'avortament / Efe