Després de més de 10 anys agafant pols al Tribunal Constitucional (TC), el recurs contra la llei de l'avortament serà resolt pel tribunal encapçalat per Cándido Conde-Pumpido. Tanmateix, la societat no és la mateixa que fa més d'una dècada, i els mateixos impulsors d'aquest recurs es renten les mans., és a dir, el Partit Popular. Fa més d'una dècada, la dreta espanyola confiava en qüestions com l'avortament per mobilitzar als seus votants més conservadors, ara, la normalització d'aquest procediment mèdic fa que les posicions antiavortistes siguin penalitzades per la ciutadania, com ha demostrat recentment Vox a Castella i Lleó. Però, qui van ser els impulsors d'aquest recurs que ha acabat sent un malson per als mateixos populars? 

Segons recupera El Independiente, el primer a estampar la seva signatura sobre el recurs va ser l'aleshores president dels populars, Mariano Rajoy. Tanmateix, l'expresident espanyol no es va quedar pas sol. Tota la plana major del partit en aquell moment es van afanyar a seguir les seves passes, encapçalats per l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i També van signar diversos populars que van acabar ocupant el càrrec de ministres com Fátima Báñez, Jorge Fernández Díaz, Alfonso Alonso, Álvaro Nadal, Miguel Arias Cañete i Ana Mato. A més, van signar altres politics com Cayetana Álvarez de Toledo, Gabriel Elorriaga, José Antonio Bermúdez de Castro, Maria Jesús Bonilla, Soledad Becerril, Ignacio Astarloa, Andrea Fabra, Santiago Lanzuela, Maria Eugenia Carballedo i Ignacio Cosidó i avui diputat de Vox i membre de la Mesa del Congrés per aquest partit, Ignacio Gil Lázaro, entre altres.

L'ofensiva contra la llei de l'avortament que planejava el PP va arribar a ser una promesa de la campanya de Mariano Rajoy. Tanmateix, els populars van trigar poc a adonar-se que acabar amb els avenços en l'avortament que havia aconseguit el govern de José Luís Rodríguez Zapatero era un pla en què sortien perdent. A poc a poc van deixar que el projecte morís, juntament amb qui li havien encarregat la tasca d'escapçar la llei: Alberto Ruíz Gallardón, ministre de Justícia en aquell moment.

El PP i l'avortament l'any 2023 

Les posicions més radicals en contra del dret de l'avortament que defensava el PP fa dècades han decaigut, ja que actualment no dona vots, els fa perdre. Tanmateix, els populars mantenen postures antiavortistes que satisfà a mitges els seus votants més conservadors. Concretament, Alberto Núnez Feijóo ha sostingut que si arriba a la Moncloa, reformarà part de la nova llei de l'avortament. Quina? Aquella que permet que les joves a partir de 16 anys puguin avortar sense consentiment patern. 

A més, el PP comença aquest 2023 amb una gran confrontació amb Vox, amb qui governen a Castellà i Lleó. El partit d'extrema dreta ha carregat per limitar el dret de l'avortament sota el pretext de la informació a les pacients, un moviment que no només ha recollit crítiques per als ultres, sinó també per la connivència del PP.