Han calgut fòrceps, però sembla que finalment el Govern de la Generalitat ha aconseguit donar a llum el document definitiu que regularà el camí de sortida de les restriccions anti-Covid. A la una del migdia d'aquest dijous, el presentaran en públic el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó

Segons confirmen fonts governamentals, els consellers implicats en la gestió de la pandèmia —i els tècnics encarregats d'assessorar-los— ja han tancat el pla de desescalada que començarà a aplicar-se a partir d'aquest dilluns, 23 de novembre, i que s'allargarà fins passades les festes de Nadal.

L'anunci arribarà després de l'enèsim enfrontament entre socis, motivat per les discrepàncies sobre com cal procedir les properes setmanes. Mentre l'ala més liberal prefereix donar més oxigen a la restauració, que ha pressionat amb força els darrers dies, Aragonès, Vergès i companyia no volen caure en l'error de juny, quan es va voler córrer massa a aixecar persianes i confinaments. 

Què s'hi preveu?

La previsió és que es dibuixin quatre trams temporals que en total, i com a mínim, s'allargaran dos mesos. S'anirà saltant de fase en funció de l'evolució de la pandèmia. Segons els últims indicadors, la situació millora dia a dia. 

En una primera fase es mantindria el confinament municipal de cap de setmana, que no s'aixecaria fins entrat ja el mes de desembre. Una de les modificacions que s'haurien inclòs al document és en benefici de bars i restaurants. Si la intenció inicial, que va filtrar-se dilluns, preveia fer-los tancar a les 5 de la tarda, finalment l'horari s'hauria ampliat fins al vespre. Això sí, sempre complint el toc de queda. 

En l'últim tram de la desescalada, que sobre el paper hauria de coincidir amb el Nadal, la previsió és que les reunions puguin passar de 6 a 10 persones. 

Del xoc a la treva forçosa

Fins les eleccions del 14-F no hi ha possibilitat de remodelar el Govern, ni tampoc d'avançar la cita electoral. O el que és el mateix, JxCat i ERC estan condemnats a entendre's com a mínim fins llavors. I amb una pandèmia pel mig, no serà fàcil. 

Després d'un primer intent frustrat al matí, aquest dimecres al vespre els principals responsables de la gestió de la pandèmia van reunir-se per mirar de tancar els serrells del pla, però de la cita, que va acabar tocades les 11 de la nit, no van sortir-ne amb cap document definitiu.

Aquest dimarts, una filtració aigualia l'enèsim intent de l'executiu de demostrar que gestiona la comunicació sobre la pandèmia millor que el tan criticat govern espanyol. L'esborrany sobre el pla de desescalada previst —amb quatre fases que s'allarguen fins després de Nadal— va aparèixer als mitjans, provocant un nou terrabastall entre els socis, que reincidien a airejar les seves tibantors malgrat la situació d'emergència sanitària. Finalment, després d'un dia de gesticulacions i retrets, ERC i JxCat han intentat reconduir la crisi in extremis en una reunió nocturna del comitè executiu de crisi del coronavirus

El gabinet de crisi s'havia de celebrar telemàticament a primera hora del matí d'aquest dimecres. Tot just començar una nova filtració sobre una modificació del projecte inicial —s'allargava l'horari de tancament de bars i restaurants de les 17 h a les 21 h— ha fet saltar pels aires la trobada. ERC ha decidit plantar-se.

No ha estat fins dotze hores després que, havent signat una nova i dèbil treva, s'ha pogut celebrar la cita, de vital importància per a la ciutadania. La trobada arrencava ja de nit, un cop acabat el ple del Parlament. La presidia el màxim responsable del Govern, el vicepresident Pere Aragonès, que des de la inhabilitació de Quim Torra assumeix les funcions de president. 

Fins a aquest dijous a mig matí no ha transcendit que s'aconseguia tancar el projecte. Nova treva al govern. De moment.