Els piolins tornen, en aquest cas no des d'un vaixell, sinó al Congrés dels Diputats. Amb aquest sobrenom popular que va agafar la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya, s'ha referit avui el president espanyol Pedro Sánchez en una sessió ordinària a l'hemicicle dels diputats: "Com es nota el nou PP, quina gran diferència, m'ha preguntat el mateix que em va plantejar Pablo Casado el passat mes de febrer. La diferència de política territorial és que vostès enviaven piolins a Catalunya i amb nosaltres la selecció espanyola pot jugar un partit allà sense cap problema. Amb vostès els aproven una DUI i amb nosaltres, segons els estudis, la majoria ja no consideren la independència com una prioritat. S'anomena concòrdia davant la discòrdia que sempre han demostrat a Catalunya".

"Renteu-vos la boca per parlar"

Les paraules de Sánchez responien al plantejament de la diputada popular Cuca Gamarra però han estat els de Ciutadans qui s'han fet seva la declaració per esgarrapar com sigui el protagonisme. Primer ha estat l'eurodiputat Jordi Cañas qui des de twitter ha escrit: “Piolins. Cal ser un autèntic pocavergonya per desqualificar, amb el nom que els donaven els separatistes colpistes, als membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van defensar la democràcia i l'estat de dret a Catalunya. No tinc paraules per tanta indignitat".

El portaveu de Ciutadans Edmundo Bal, ha afegit: "Servidors públics assenyalats pel nacionalisme i expulsats d'hotels al costat de les famílies. Els devem respecte, no insults". I Toni Cantó, ara al PP madrileny d'Ayuso i extaronja, també ha dit la seva: "Aquest és el respecte que té cap als que se la van jugar per defensar-nos. El pitjor president al pitjor moment".

Posteriorment, l'encara líder del partit taronja, Inés Arrimadas, replicava el president espanyol in situ des de la cambra: "Vostè parla d'estabilitat perquè guanya sessions al congrés, itant, perquè els seus socis colpistes el seguiran votant. Mentre vostès trobin servidors públics als qui cessar o directament insultar com avui ha fet Sánchez anomenant piolins a la guàrdia civil o la policia que ens van defensar d'aquesta gent el 2017. Renteu-vos la boca abans de parlar". Les reaccions dels polítics són majoritàriament per la banda de Ciutadans tot i que també en comencen a haver del PP. El líder popular català, Alejandro Fernández, ha escrit: "Sempre m'han agradat més els piolins que els rèptils". 

En paral·lel, els sindicats d'aquests cossos de seguretat també han mostrat el seu malestar. D'una banda, la Jucil de la Guàrdia Civil ha escrit a twitter: "El president del govern espanyol, igual vota contra l'equiparació salarial de guàrdies civils i policies nacionals, com els considera una despesa superflua que els anomena piolins... Abandonats, desprotegits i discriminats". I la Jupol de la Policia Nacional: "Senyor Sánchez, ho direm de la forma més educada que creiem, és vostè un pocavergonya. No es pot referir als qui garantim l'Estat de Dret i la Constitució com a “Piolins” en una sessió de control. Per això la policia està en conflicte col·lectiu". Ambdós sindicats han barrejat temes per acabar demanant guanyar encara més diners.