El cap de la directora general del CNI, Paz Esteban, trontolla des de fa dies. Les seves explicacions d'ahir encara van escampar més responsabilitats dins el CNI per una gestió carregada d'errors i mala praxis. Però enmig d'aquest terratrèmol mediàtic, la ministra de Defensa, Margarita Robles, subratlla el seu suport cap a Esteban i, en paral·lel, un altre ministre replica el mateix model amb el número dos del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol.

Això és el que publica avui El Confidencial: el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha atorgat la Creu de Plata de la Guàrdia Civil a Arturo Relanzón Sánchez-Gabriel, la segona persona més important del CNI. I Marlaska ho ha decidit fent cas omís a tota l'actualitat política, deixant de banda el CatalanGate i el programa Pegasus que va espiar els mòbils de Robles però sobretot, de Pedro Sánchez.

Marlaska va deixar de banda el CatalanGate

L'ordre va ser firmada el passat 21 d'abril, tres dies després que el periodista Ronan Farrow, del diari The New Yorker, publiqués l'espionatge a polítics, advocats i membres de la societat civil independentista catalana. Aleshores, va ser negat categòricament per La Moncloa, i el CNI va permetre que s'alimentés el discurs que aquella publicació era totalment falsa. En menys de quinze dies, no ha tingut més remei que admetre els fets i, de retruc, empassar-se l'escàndol dels mòbils de Sánchez i Robles. Tot i això, en comptes de rodar caps, es consoliden els que estan el més a dalt de tot.

El Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil és d'ús públic però s'accedeix a ell amb prèvia petició. En aquest cas, tal com recull el BOE, "per a la concessió de la Creu de Plata s'hauran de fer fets, que sense reunir la condició de risc personal exigida per la Creu d'Or, suposin una col·laboració rellevant amb la Guàrdia Civil o revesteixin, per la seva naturalesa, un caràcter o mèrit tan rellevant que requereixin l'alt reconeixement i aquesta distinció especial". És una recompensa de caràcter civil i podrà ser concedida als membres del cos esmentat, però també a qualsevol altra persona o entitat que en sigui creditor. El passat de Relanzón lligat a aquest cos, el porta a rebre aquest reconeixement.

Va començar de paracaigudista militar

Després de ser paracaigudista a l'Acadèmia Militar General de Saragossa durant la dècada dels 70, l'any 1989 va ingressar al Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID), on va començar prestant els seus serveis a la Divisió de Contraterrorisme. Des de 1990 va treballar a la Divisió d'Acció Operativa, ocupant diferents prefectures fins al 2004, ja al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

El 2004 va ser nomenat conseller a la REPER d'Espanya davant de Nacions Unides a Nova York. El 2009 va ser nomenat cap d'Àrea de la Divisió de Contraterrorisme, i el 2011 va ser nomenat Cap del Departament de Riscos Transnacionals. El 2016 va ser nomenat conseller a l'Ambaixada d'Espanya a Washington. El febrer de 2020 va ser nomenat secretari general del CNI. Aquest és el setè reconeixement que rep, entre altres, suma dues creus al Mèrit Militar. Des de Twitter, l'advocat Gonzalo Boye s'ha mofat d'aquest nou reconeixement: "Les medalles, que no faltin".

CNI Arturo
CNI Arturo Relanzón

Igual que Esteban, el segon del CNI també va ser nomenant per Robles que li va donar la seva màxima confiança fa dos anys. Tot i això, el seu nomenament va ser a porta tancada, sense la difusió pública del seu perfil excusant-se amb la confidencialitat que han de tenir els seus membres. Posteriorment, sí que es van difondre un parell de fotografies seves però, de moment, és Esteban qui continua empassant-se tots els gripaus mediàtics.

Aquesta extremada protecció del seu perfil ha cridat l'atenció més d'una vegada. El Confidencial Digital va poder trobar el rastre d'aquest membre del CNI a diferents llocs web que registren l'activitat d'empreses d'importació i exportació de mercaderies. Concretament, se'l cita com un operador comercial amb base als Estats Units, amb activitat principalment l'any 2016, justament quan estava treballant en l'ambaixada espanyola d'aquell país. Una situació, la d'empresari i ambaixador, totalment anòmala.