La ministra de Jusícia, Pilar Llop, ha repetit la paraula "exclusivament" dues vegades i ha pujat el to de veu per subratllar que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, només ha renunciat al seu càrrec per motius de salut. La Moncloa té interès en remarcar que les fugides de l'entorn de Pedro Sánchez es deuen a temes personals, com també ha estat el cas d'Adriana Lastra i el seu embaràs, per donar una aparença de normalitat als canvis que s'estan dibuixant en l'entorn socialista. Llop ha justificat l'adeu de Delgado: "He rebut la renúncia de la fiscal de forma escrita i es deu exclusivament a raons mèdiques i de salut. Com bé sabeu, té l'esquena molt afectada, va ser sotmesa a una operació complicada perquè un quist li comprimia dues vèrtebres. I es troba en un estat de degeneració".

"Té l'esquena trencada"

Llop encara ha sigut més dramàtica: "La mateixa fiscal m'ha dit que té l'esquena literalment trencada. A més, també té dues hèrnies discals. Per tot plegat, els metges li han recomanat tranquil·litat i evitar lesions. La seva salut està en risc". En l'argumentari més institucional, Llop ha fet d'altaveu de Delgado: "Ella valora com un exercici de responsabilitat fer aquesta renúncia perquè és conscient de l'exigència que té el càrrec, tant per les funcions de la mateixa fiscalia com les més institucionals que comporta el càrrec. I considera que el servei públic requereix una atenció absoluta que ara li resulta impossible assumir".

El relleu de García Ortiz, referent del medi ambient

La proposta per agafar el relleu al capdavant de la fiscalia és el número dos, fins ara, de Delgado: el fiscal Álvaro García Ortiz. "És un perfecte coneixedor de la Fiscalia i els projectes que ara estan en marxa. A més, té una llarga carrera de més de vint anys a tot el territori i coneix les problemàtiques quotidianes i la seva gent". També ha lloat que la seva figura ve en un moment idoni on l'emergència climàtica és una prioritat: "És un gran coneixedor del medi ambient i un referent nacional i internacional en la lluita contra els incendis forestals que està ocupant una enorme preocupació entre els ciutadans i ciutadanes".

Natural de Salamanca, García Ortiz va treballar a Galícia durant 18 anys on destaca com a fiscal en el cas 'Prestige'. També sobresurt en la seva trajectòria les investigacions sobre incendis i l'informe elaborat sobre les possibles causes delictives dels incendis forestals de l'octubre del 2017, després que el llavors president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, parlés d'una activitat "delictiva homicida" i arribés a plantejar el delicte incendiari com a "terrorista". També entre el 2013 i el 2017 va presidir la Unión Progresista de Fiscales.

En paral·lel a aquests canvis, Pedro Sánchez ha convocat per aquest dissabte, 23 de juliol, el Comitè Federal del PSOE amb l'objectiu d'introduir canvis al partit, tant a l'executiva com al mateix grup parlamentari del Congrés dels Diputats. Vasos comunicants on Sánchez pretén trobar l'encaix perfecte per afrontar la darrera embranzida abans de les eleccions generals del 2023 El cap de l'executiu no ha donat fins ara cap pista de quins nomenaments desitja emprendre, però en el partit s'entén que la seva intenció és anar més cohesionats. Sánchez també té previst crear ben aviat al Comitè Electoral encarregat de dissenyar l'estratègia de la formació en un context aclaparador d'elevada inflació i connectar amb un electorat que no resulta favorable als socialistes, segons les darreres enquestes i el mateix CIS.