La dreta espanyola guanyaria les pròximes eleccions. Si bé aquest és un auguri que fa temps que ens avancen tota mena d'enquesta, la darrera de l'ABC presenta una configuració d'aquesta victòria lleugerament diferent. El PP guanyaria els comicis, obtenint entre 155 i 159 diputats, aproximadament una setantena més que en les eleccions de l'any 2019. Mentre els populars liderats per Alberto Núñez Feijóo escalen cap a la majoria absoluta, Vox es pegaria una gran patacada, perdent una vintena de diputats. 

Enquesta ABC eleccions espanyoles 11 juny 22
Font: ABC

D'ençà que Vox es va esmunyir dins de les institucions, la formació d'extrema dreta liderada per Santiago Abascal ha anat creixent constantment i així semblava que seguiria segons les darreres enquestes. Tanmateix, res creix per sempre i després del cop de les eleccions andaluses, la formació d'Abascal perdria representants al Congrés dels Diputats. Concretament, passarien de 52 escons a un màxim de 39. Es tractaria d'una pèrdua molt considerable de diputats i ja no seria un estancament com el viscut a Andalusia, sinó d'una desinflada del partit. Tot i que el pitjor cop se l'enduria Ciutadans, que no trauria cap diputat. 

Tot plegat juga a favor dels populars, que gaudeixen de l'efecte Feijóo. Si bé per arribar a la majoria absoluta haurien de recolzar-se en l'extrema dreta o altres formacions, els més de 150 diputats que els estima l'enquesta de l'ABC els permetria plantejar-se governar en solitari. Al cap i a la fi, concentrarien el 36% dels vots, una xifra major que en l'últim mandat de Mariano Rajoy.

Mals resultats per la coalició del govern espanyol

L'enquesta no només assenyala pèrdues per Vox, com ja és regular tot apunta que l'actual coalició al govern espanyol sortiria mal parada d'unes noves eleccions. Per una banda, el PSOE torna a obtenir menys de 100 diputats en un sondeig, situació que feia mesos que no es donava. En aquest cas, s'estima que aspirarien a un màxim de 98 diputats, 20 menys dels aconseguits en les eleccions anteriors. 

Per altra banda, Unidas Podemos seguiria el camí del seu actual soci a La Moncloa. El màxim que es calcula que puguin assolir són 18 representants, quan actualment en te 35. Si aquestes perspectives electorals es complissin es tractaria d'una gran desfeta de la formació que descartaria completament el que s'ha anomenat com a efecte Yolanda.

Pel que fa als partits catalans, unes noves eleccions no suposarien grans canvis per aquests. Tant Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i la CUP mantindrien els seus resultats actuals, 13 diputats, 8 i 2, respectivament.