Ni la Casa Reial, la seva, recorda que avui Joan Carles I compleix 83 anys. Silenci absolut del seu fill Felip VI. De fet, la monarquia sembla que ha marxat de vacances i no renova el seu Twitter ni l'apartat 'Temes destacats' de la seva pàgina web des del passat 24 de desembre, amb el missatge de la Nit de Nadal de l'actual Rei.

En l'aspecte familiar només li queda l'escalf de la seva filla gran, la infanta Elena. Ella sí que ha decidit, segons informa La Otra Crónica, bufar les espelmes amb el seu pare a Abu Dhabi, on està passant unes vacances des de diumenge passat.

L'altra sorpresa és la dels polítics. Fins que no s'acaba el dia, encara és vàlida una felicitació, però ja estem encarant la segona meitat d'aquest 5 de gener i el silenci és extrem. Fins i tot una de les seves últimes i fervents defensores, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha oblidat de felicitar l'emèrit. Encara que sigui amb un breu tuit. Ni el PP, ni Vox, ni Ciutadans, però tampoc PSOE o Podemos. Tots estan desapareguts.

Malgrat tot, a Joan Carles I li queda el record d'una expolítica, Rosa Díez. Qui va ser diputada al Congrés i fundadora del partit UPyD li ha dedicat unes paraules: "El rei Joan Carles I fa avui 83 anys. És de justícia reconèixer que en el seu servei a Espanya el saldo positiu supera, amb escreix, el negatiu". 

rosa diez joan carles GTRESImatge d'arxiu de Rosa Díez i Joan Carles I / Foto: GTRES

Amb música de karaoke de fons que interpreta la melodia de la famosa cançó "Amigos para siempre", Díez acompanya l'escrit amb un muntatge de fotografies de l'emèrit de poc més d'un minut. Unes imatges de la seva evolució fins a traspassar el regnat al seu fill i acaba amb un hashtag que diu "Gràcies per tant".

Més escàndols

El que sí que li arriben són els escàndols que coneix, però ara també l'opinió pública. L'últim és que, segons va publicar aquest dilluns El Confidencial, l'emèrit va ajudar el seu nebot Bruno Gómez-Acebo a obrir un fons de capital de risc per a inversions espanyoles als Emirats Àrabs Units, operació que no s'havia conegut fins ara.

Així es desprèn d'una carta que va enviar Gómez-Acebo, fill de la difunta germana de Joan Carles, Pilar de Borbó, l'any 2010 per donar les gràcies al seu tiet per l'interès en l'operació i on també li demana nous favors. Un d'aquests favors, segons la carta, és poder tenir accés a les principals autoritats dels Emirats