La ràdio alemanya Deutschlandfunk ha carregat contra el rei Joan Carles I i l'ha definit com el monarca espanyol "autodestruït". L'emissora es fa creus de com pot ser que qui era considerat un "heroi de la democràcia" hagi acabat desprestigiat i fugit als Emirats Àrabs.

"Joan Carles I d'Espanya té 83 anys. El rei emèrit és considerat un pioner de la democràcia espanyola, però els escàndols enfosqueixen el seu llegat polític. Fins al capdamunt d'acusacions de corrupció, es va traslladar a Abu Dhabi el mes d'agost, no per escapar de la justícia, sinó dels titulars negatius", assegura.

La ràdio repassa la infantesa de Joan Carles i els pactes amb el dictador Franco, i detalla com l'hispanista Paul Preston va contribuir a defensar la contribució inicial del monarca a la democràcia espanyola del pacte del 78. "Joan Carles va viure [la seva infantesa] a Espanya com un presoner de Franco. Així és com l'hispanista britànic Paul Preston avalua els primers anys del futur rei espanyol", recorda, quan se'l presentava al voltant del dictador però a contracor.

 

Segons Deutschlandfunk, el moment àlgid de Joan Carles I va ser amb la seva intervenció televisiva després de l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981. "Amb aquesta acció, l'intent de cop d'estat va ser derrotat; i fins i tot pels escèptics, Joan Carles va esdevenir un pioner de la democràcia, en intervenir quan estava en perill", afirma.

L'emissora afegeix que, a mesura que es considerava la democràcia consolidada, l'atenció sobre la monarquia espanyola es va anar traslladant cap als afers privats i allà van començar els maldecaps. Tot va començar amb els problemes judicials del seu gendre, Iñaki Urdangarin. La ràdio recorda el que va dir llavors Joan Carles I: "Per sobre de tot, necessitem seriositat, seriositat i exemplaritat. Tots, especialment els que tenen responsabilitats públiques, s'han de comportar de forma exemplar. Afortunadament, vivim en un estat constitucional. I qualsevol conducta digna de censura ha de ser sancionada, com fixa la llei. La llei s'aplica de manera igual per a tothom", va dir en un missatge ara percutant.

Deutschlandfunk

"L'heroi de la democràcia s'autodestrueix", titula Deutschlandfunk

Deutschlandfunk recorda que poc després es produïa la cacera d'elefants a Botswana i transcendia la identitat de la seva amant, Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Els fets s'acceleraven i Joan Carles va acabar entonant el "ho sento, no tornarà a passar", amb el to "d'un escolar enxampat". Des d'allà ha estat com si baixés pel tobogan.

"El 2 de juny del 2014, Joan Carles va abdicar a favor del seu fill Felip. El llarg aplaudiment que li van fer seria el darrer reconeixement als serveis del rei emèrit al país. Perquè es va demostrar que Botswana no era l'únic pas en fals", afirma, en al·lusió al presumpte cobrament de comissions il·legals en els països àrabs.

"L'abdicació del rei emèrit ha situat Espanya en una de les crisis més profundes des de la mort del dictador Francisco Franco", conclou l'emissora alemanya.