Dissabte hi va haver dues Diades. Una que va esdevenir la mobilització més gran de l'Europa postcovid i una altra en la qual es veien quatre gats. Aquesta segona és la que es va veure des dels mitjans de Madrid, en especial per part d'El Mundo.

El diari espanyolista va ser l'únic que va portar a la portada la fotografia de la manifestació, però amb l'objectiu de manipular els seus lectors. En lloc de triar la imatge en la qual es veu la Via Laietana plena a vessar, El Mundo va fer servir una instantània on només es veu la capçalera de la mobilització tombant al passeig de Colom. D'aquesta manera, crea l'efecte que hi havia molt poca gent. El titular? "La Diada más dividida y desangelada".

 

elmundo

Aquesta manipulació l'ha notat també el corresponsal de The Economist a l'estat espanyol, Lane Greene, que va ser a Barcelona per cobrir les manifestacions de l'11 de setembre. Després de veure la portada del diari espanyolista, el periodista ha reaccionat i l'ha desmuntat mitjançant un tuit.

"Jo hi era i puc confirmar que la manifestació d'independència de dissabte va ser potser deu o vint vegades més gran del que sembla indicar", ha assegurat. És veritat que el corresponsal no pot "demostrar un engany per part dels editors", tot i que té ben clar que "aquesta no és la fotografia que hauria triat" per il·lustrar la notícia.

 

TUIT periodista the economist portada el mundo

La imatge que fa servir El Mundo només mostra un grapat de persones, quan segons l'ANC van ser més de 400.000 les que van participar en la manifestació. La Guàrdia Urbana, per la seva banda, assenyalava que la xifra era molt menor: unes 100.000, que també permetien a l'Assemblea complir amb el seu objectiu d'arribar a les sis xifres.

Davant l'èxit de la Diada, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va referir-se directament a Pere Aragonès per aprofitar el moment: "President, faci la independència!".

Ressò internacional

S'ha posat en marxa el Govern per complir amb les exigències de l'Assemblea? De moment no ho sembla, però és veritat que la consellera Victòria Alsina ha enviat un missatge clar a Europa: "El que val per a Escòcia ha de valer per a Catalunya", ha declarat a The Telegraph.

The Economist i The Telegraph no han estat els únics mitjans internacionals que han parlat de Catalunya i la Diada. Molts altres diaris i agències de notícies d'arreu del món han manifestat la seva sorpresa davant les mobilitzacions: "Volen sobirania".

 

Imatge principal: La manifestació massiva de la Diada 2021 a la Via Laietana / Pau de la Calle