Aquest dissabte hi ha hagut dues Diades. Com ja és tradició, els diaris editats a Madrid viuen en un món paral·lel on la realitat no és la que és quan es tracta de Catalunya. És més, si cal, es manipula sense miraments i dia que passa any que empeny. Així, tots els diaris editats a Madrid menystenen la manifestació de la Diada, la més multitudinària celebrada a Europa en l’era post-Covid.

Només un d’ells porta a portada la fotografia de la marxa, però ho fa per manipular descaradament els seus lectors. No tria la instantània de la Via Laietana plena a vessar de gent sinó tot just la capçalera de la manifestació en el punt en tombar al passeig de Colon. L’efecte és que eren quatre gats. El trampós del dia és El Mundo, que un cop més no té cap pudor per amagar la realitat. Res de nou.

El segon premi seria per a La Razón, que s’agafa a l’anècdota de la jornada per il·lustrar la manifestació de la Diada: la crema de fotografies que va tenir lloc durant les protestes de l’esquerra independentista. La vella recepta del diari de Paco Marhuenda de vincular l’independentisme amb la violència. L’ABC i El País, opten per no mostrar cap fotografia de l’acte a la seva portada, ometent que l’independentisme està mobilitzat per molt que els hi pesi.

"Ho hem tornat a fer"

Desangelada, desinflada... Aquest són alguns dels adjectius que utilitzen que el trio de la benzina per explicar la manifestació de la Diada, en contraposició amb l’èxit que destaquen els rotatius editats a Barcelona, que tots mostren una Via Laietana plena de gom a gom, en una jornada que va superar amb escreix les previsions dels organitzadors. “Ho hem tornat a fer” exclama El Punt Avui, mentre que l’Ara destaca que l’independentisme ha resistit al carrer. La Vanguardia posa el valor el cop de força de l’independentisme mentre que El Periódico parla de manifestació multitudinària, tot i que no s’ho creu del tot en donar més protagonisme a la imatge dels actes de commemoració dels atemptats de l’11-S que a la manifestació.

Plana a totes les portades la divisió i les diferències estratègiques de les forces independentistes i la crida de les entitats sobiranistes a superar-les. Això pocs dies abans de la celebració de la taula de diàleg, precisament un dels motius de fricció entre els socis del Govern.

Ah, i el culebrot de l’aeroport d’El Prat continua. El Mundo assegura que Pedro Sánchez va decidir frenar el projecte per sonar un toc d’atenció a ERC. El País, per la seva banda, sosté que la Generalitat sempre va voler tirar endavant el projecte fins que el tuit d’Aragonés ho va aturar tot. Continuarà....

elmundo

larazon

abc

elpais

elpuntavui

ara

elperiodico

lavanguardia