La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha acusat la Unió Europea de mostrar simpaties cap al moviment independentista escocès, mentre que actua amb "fredor" amb els sobiranistes catalans. En una entrevista amb The Telegraph, la consellera ha declarat: "El que val per a Escòcia també ha de valer per a Catalunya. Si Europa és favorable que Escòcia tingui un referèndum, ha de mirar favorablement que Catalunya tingui un referèndum".

El principal motiu que fonamenta aquest tractament desigual entre els moviments independentistes per part de les institucions europees rau en la possibilitat d’unir-se de nou a la UE. Alsina ha retret que si Escòcia celebra un referèndum i pot tornar a entrar a la Unió, el mateix mecanisme s'hauria d'aplicar al cas català. 

Silenci d'Escòcia

Segons la capçalera britànica, el govern escocès no ha volgut fer declaracions al respecte, i és que Escòcia parteix d'una posició avantatjada per entrar a la Unió Europea: el Brexit. En el cas que el poble escocès esdevingués un estat independent, per tornar a entrar a la UE ho tindria relativament fàcil, perquè no es trobaria amb el veto del Regne Unit. 

En el cas català la UE ha advertit que en cas de declarar la independència d'Espanya, el país quedaria fora de la Unió. No es tractaria d'una condemna a l’ostracisme eterna, però gairebé, ja que per tornar a entrar a la UE tots els Estats membres hi haurien d'estar d'acord i Espanya no hi sembla gaire disposada. 

Tot i aquesta diferència burocràtica entre els dos països, Alsina s'ha mostrat ferma i ha insistit:  "És innegable que el Brexit ha tingut un impacte en les relacions de Brussel·les amb Londres, però això va més enllà".

Per la seva banda, fonts de la Comissió Europea s'han limitat a declarar al The Telegraph: "L'ordre constitucional dels estats membres (i dels antics estats membres) de la UE són assumptes interns per a ells. Mai especulem amb l’adhesió de les regions a la UE".

Ulls en la taula de diàleg

El diari britànic ha informat sobre la taula de diàleg que s'espera que tingui lloc aquesta setmana. The Telegrapgh ha remarcat la posició immobilista del president Pedro Sánchez, davant de les demandes catalanes de celebrar un referèndum. Una negativa que ha compartit tot el gabinet de Sánchez poc abans de reunir-se amb la Generalitat. 

Pere Aragonès, per la seva banda, segueix insistint en el diàleg i espera la presència del president espanyol a la reunió entre els dos executius. Una presència que encara no està confirmada i que segons els membres del govern espanyol serà una decisió presa pel mateix Pedro Sánchez. 

 

Imatge principal: La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant un acte a París / ACN