La manifestació exitosa de la Diada, i el caràcter rupturista que ha tingut, ha causat sorpresa en destacats mitjans internacionals, que donaven per fet que després dels indults als presos polítics que va concedir el govern de Pedro Sánchez el conflicte català entrava en vies de solució, coincidint amb la taula de diàleg. Després de la manifestació creix el pessimisme -i molt- sobre l'èxit de les converses.

Mitjà europeu Euronews

"Les expectatives per una solució ràpida del conflicte català són extremadament baixes", reconeix el mitjà. "Les divisions del camp independentista sobre la utilitat de les negociacions [amb el govern espanyol] han marcat la concentració de dissabte. El principal partit pro-secessió [ERC] dona suport a les converses com a millor camí a seguir, però els altres dos partits principals del camp independentista [Junts i la CUP] creuen que només una altra ofensiva unilateral aconseguirà el somni de dissenyar un nou Estat", ha afegit.

Euronews

Mitjà suís Wil24

"Els catalans volen la sobirania", ha indicat Wil24. Ha explicat que això han manifestat els líders independentistes pocs dies abans que es reuneixi la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol. "Volen que la seva comunitat sigui independent i separada d’Espanya. Com a màxim, el govern central vol atorgar més autonomia", explica.

Wil24

Agència britànica Reuters

"Milers de manifestants es manifesten per la independència a Barcelona", ha indicat Reuters, que també ha recordat que era la primera marxa després de la concessió dels indults als presos polítics i la primera després del confinament per la covid. Reuters ha apuntat també que la manifestació coincideix amb el fet que "els governs central i autonòmic afavoreixen el diàleg malgrat les seves opinions contràries sobre la independència"

Reuters

 

Agència nord-americana Associated Press

"Els independentistes catalans es manifesten, dividits per les converses amb Espanya", titula Associated Press. "L’Assemblea Nacional Catalana, la potent entitat que ha organitzat la concentració de dissabte, veu les converses [entre el govern català i l'espanyol] com un engany per desactivar l'impuls. El lema oficial de la concentració era "Lluitem i guanyem la independència", ha manifestat.

Associated Press

Diari alemany 'Die Zeit'

"Centenars de milers de catalans reclamen la independència respecte d'Espanya", titula Die Zeit. El diari recorda que això ha estat "uns dies abans de les converses entre el govern central i el govern autonòmic català". "Els portaveus independentistes han reafirmat la seva demanda d’autodeterminació aquest dissabte. Volen que la seva autonomia sigui independent i separada d’Espanya. Com a màxim, el govern central vol atorgar més autonomia. És molt improbable que el cap de govern socialista espanyol, Pedro Sánchez, aprovi un referèndum sobre la independència", ha resumit. La impossibilitat d'acord és evident per al diari.

Die Zeit

Diari canadenc La Presse

"Els independentistes es manifesten abans de l'inici de les negociacions amb Madrid", ha titulat, i ha atribuït la participació més baixa que abans de la pandèmia no pas a la covid sinó a la divisió estratègica de l'independentisme. Ha explicat que hi ha moltes persones molestes amb els polítics. "El clima és tens" de cara a la taula de diàleg, pronostica.

La Presse