El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo ha disseccionat la carta que el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va adreçar al jutge d’instrucció Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del jutjat número 13 de Barcelona, pocs dies abans de la seva mort i que va ser avançada en primícia per El Nacional.

En un article publicat a eldiario.es, Pérez Royo fixa la seva atenció en el fet que Lesmes atribuís al titular del 13 i principal investigador de la causa contra l’independentisme la capacitat de “canviar el rumb de la història”. “Tu vas decidir canviar el rumb de la teva pròpia història i, en fer-ho, vas canviar el de la Historia [en majúscula a l’original] del nostre país”, diu exactament la frase en què ha posat el focus el catedràtic perquè considera que si Lesmes pretenia “elogiar” al jutge, “ha aconseguit tot el contrari”, perquè cap jutge pot, en l’exercici de les seves funcions, “canviar la història d’Espanya”.

De fet, Pérez Royo afirma que si realment el jutge del 13 va aconseguir canviar la història, ho hauria assolit “fent alguna cosa diferent al que constitucionalment i legalment està obligat a fer”. I com que el jutge ni és responsable del que li atribueix Lesmes ni tampoc no es pot defensar, Pérez Royo conclou que el president del CGPJ “es desqualifica a si mateix”.

“¿Com pot el president de l’òrgan de govern del Poder Judicial pensar que la trajectòria personal d’un jutge d’instrucció pot canviar la HISTÒRIA d’Espanya?”, es pregunta el catedràtic, que arrufa el nas tot pensant perquè Lesmes vincula directament el canvi de la història personal de Ramírez Sunyer -que va deixar una enginyeria als 44 anys per fer-se jutge- amb la història d’Espanya.

Com que considera que cap dels interrogants que planteja poden tenir resposta “dins de l’exercici de la funció jurisdiccional”, demana que el Congrés dels Diputats exigeixi la compareixença de Lesmes per a que s’expliqui.